ZENICA Pokrenuta inicijativa za izgradnju nadzemne garaže

Više od 5.000 mještana Mokušnica nema gdje parkirati vozila

Vozači su primorani vozila ostavljati na trotoarima, što umnogome otežava kretanje pješaka, kaže Hodžić

D. PAŠALIĆ
29.04.2019 07:12

Zeničko naselje Mokušnice: Parkiranje gorući problem

U zeničkom naselju Mokušnice već godinama je prava lutrija pronaći slobodno parking mjesto. Zbog toga stanovnici ovog naselja znaju i po pola sata kružiti dok ne pronađu gdje će se parkirati. 

Posljednja sjednica

Zbog toga je vijećnik u Gradskom vijeću Zenica Jasmin Hodžić (SBB), na posljednjoj sjednici podnio inicijativu za izgradnju nadzemne javne garaže u Mokušnicama.

Budući da se radi o mjesnoj zajednici u užem jezgru grada, Hodžić je zatražio od Službe za urbanizam, imovinskopravne, geodetske poslove i katastar nekretnina da se što prije pokuša riješiti ovaj problem. Kako je obrazložio, na području mjesne zajednice Mokušnice živi oko 5.100 stanovnika, s gustinom naseljenosti oko 335 stanovnika po hektara.

- Ovako gusta naseljenost dovela je do toga da se i najveća koncentracija zahtjeva za parkiranjem javlja baš u ovom dijelu grada. Istovremeno, u toj zoni su i najmanje mogućnosti da se osiguraju potrebni kapaciteti - ističe Hodžić.

Napominje da je usljed nedostatka raspoloživog parking prostora u MZ Mokušnice, bez obzira na doba dana, skoro nemoguće pronaći slobodno parking mjesto.

- Vozači su primorani vozila parkirati na trotoarima, što umnogome otežava kretanje pješaka i ugrožava njihovu sigurnost. Također, to negativno utječe na komunalni red i funkcioniranje ostalih vidova saobraćaja - naglasio je Hodžić.

Mirsad Heleg poručio je u ime nadležne službe da na Mokušnicama imaju predviđene lokacije na kojima će se graditi parkinzi ili kombinacija garaža i parkinga, ali…

 Raspisati konkurs

- Još nismo raspisali konkurs da se ti lokaliteti daju za privođenje namjeni jer smo u proceduri rješavanja imovinskopravnih odnosa, odnosno izjednačavanje upisa u katastru i gruntu. Na Mokušnicama imamo situaciju da oni nisu izjednačeni i kada završimo taj proces, krenut ćemo u realizaciju rješenja problema – najavio je Heleg.

 Regulacioni plan  

Heleg navodi da je prema Regulacionom planu “Mokušnice”, usvojenom 16. juna 2016. godine, predviđeno da se ovaj problem nastoji riješiti izgradnjom nadzemne i više podzemnih garaža.

- Nadzemna garaža bila bi izgrađena između ulica Mokušnice i Uzunovića put, a realizacija ovakvih sadržaja ima za cilj osloboditi trotoare i površinske parking prostore za kretanje pješaka ili neku novu organizaciju prostora - kaže Hodžić.

Komentari

NA VRH