NEDALEKO OD ZENICE

Prirodna oaza s mini zoološkim vrtom

Beganović planira kupiti fijaker kako bi mogao voziti goste po Smetovima

Beganović mnogo voli životinje i prirodu. D. Jurišić

Piše: D. Jurišić / Avaz.ba

16.7.2020

Nedavno otvoreni Konjički klub s mini zoološkim vrtom „Smet“, udaljen samo osam kilometara od centra Zenice, može se pohvaliti  „zbirkom“ od 400 životinja. Osnivač ove farme Amer Beganović kaže da su u početku na ovom lokalitetu bili samo pas čuvar i nekoliko kokoši.

Brojne vrste

- Onda je krenulo jedno za drugim, stigle su patke, guske, paunovi, afričke koke, ćurke, zečevi, koze, janjad, tako da danas imamo 17 vrsta životinja. Mnogo volim životinje i prirodu, a na ovaj način ih mogu gradskoj djeci pokazati – kaže Beganović.

Samo dio iz bogate „zbirke“ životinja. D. Jurišić

Njegov radni dan počinje u četiri sata ujutro, nakon jutarnje kafe slijedi hranjenje peradi, potom konja, dok koze i magarci posljednji idu na ispašu. Sve životinje veći dio dana borave na otvorenom. Jedan od problema s kojim se susreće je nedostatak pitke vode, dok za životinje skuplja kišnicu u čatrnji.


Paunovi privlače pažnju. D. Jurišić


- Sve ove životinje su othranjene na mojim rukama i veoma su pitome jer su od samog početka u dodiru s ljudima. Još smo relativno nepoznati, ali iz dana u dan imamo sve više posjetilaca. Najveća atrakcija su konji i paun – rekao je Beganović.

Planira da kupi fijaker kako bi mogao voziti goste po Smetovima. Dodaje da neki mališani u prvom kontaktu sa životinjama iskazuju strah, ali se vrlo brzo oslobode te krene zajednička igra.

Podrška porodice

- Uvijek su djeca iz Zenice išla u sarajevsku Pionirsku dolinu ili neke druge gradove i šteta je što nismo imali zoološki vrt. Ovdje imamo čist zrak, divnu prirodu i na neki način oživljavamo Smetove – kaže Beganović i dodaje da ima veliku podršku članova porodice.

Osim zabave sa životinjama, Beganović svojim posjetiocima može ponuditi i svježa domaća kokošija, pačija i jaja od prepelice. Najavljuje kako će od jeseni imati i tovljene ćurke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.