PROJEKTI

Nova izložbena postavka u Uzeirbegovom konaku u Maglaju: Najvredniji eksponati pokloni su sugrađana

Sada se mogu pogledati i vrata koja su se nekada nalazila na Kuršumlija džamiji, alem, kao i stari luster

Piše: N. Br.

7.7.2021

U Domu kulture nalaze se novi eksponati. N. BRDARIĆ

U Uzeirbegovom konaku završena je realizacija projekta za koji je Dom kulture „Edhem Mulabdić“ u Maglaju dobio sredstva Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Uz prostorije i izložbenu postavku eksponata na spratu ovog objekta, uređena je još jedna prostorija, možda i najljepša, u prizemlju objekta. Osigurani su novi eksponati, čime ustanova nastavlja prikupljati građu za muzejsku zbirku.



Javni poziv

- Aplicirali smo na javni poziv za zaštitu nacionalnih spomenika te smo za uređenje Uzeirbegovog konaka dobili 2.500 KM. Sredstva smo utrošili za nabavku eksponata i tradicionalnog bosanskog namještaja. Pohvalila bih posebno uposlenike Sadberu Husaković i Enesa Smajlovića, koji su vrijedno radili više od 20 dana da bi ova prostorija dobila jednu novu dimenziju i bila interesantna građanima i turistima - rekla nam je u razgovoru Svjetlana Zamboni-Radovanović, direktorica Doma kulture.

U Uzeirbegovom konaku sada se mogu pogledati i vrata koja su se nekada nalazila na Kuršumlija džamiji, alem, kao i stari luster. Brava na vratima je još u funkciji, a rezbarije na njima odaju dobrog majstora.

- Najvredniji eksponati upravo su pokloni naših sugrađana i hvala im. Na ovaj način sačuvali smo dio bosanske tradicije i izložili je u konaku. Pozvali smo građane da, ako imaju, svakako nam povjere na čuvanje vrijedne eksponate, a mi ćemo se brinuti o njima. Takve vrijednosti ne trebaju biti skrivene, nego izložene upravo u ovakvom objektu kao što je Uzeirbegov konak - dodala je Zamboni-Radovanović.

Zamboni- Radovanović: Sačuvali dio tradicije. N. BRDARIĆ

Za vjenčanja

U Domu kulture ozbiljno razmišljaju da se Uzeirbegov konak, osim u turističke, koristi i za druga dešavanja, vjenčanja...

- Dobili smo prijedlog da u konaku organiziramo vjenčanja, a nadležni trebaju donijeti i odgovarajuće odluke. U blizini je Kuršumlija džamija, gdje se obavljaju vjerska vjenčanja, pa zašto u konaku ne organizirati građanska vjenčanja. Mislim da bi to bio lijep spoj. Imali smo nekoliko zahtjeva za fotografiranje u konaku nakon vjenčanja i mogu vam reći da su te fotografije posebno popularne na društvenim mrežama. Nadam se da će ova naša namjera postati stvarnost - rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.