LIFESTYLE

Naučnici otkrili: Ovo su jedina bića koja mogu preživjeti apokalipsu

Avaz.ba

1.9.2017

Naučnici su identificirali vrstu koja je gotovo neuništiva te za nju vjeruju da bi bila posljednji oblik života na Zemlji koji bi preživio sve dok ne nestane Sunca. 

Dugo nakon što bi posljednji čovjek izdahnuo, tzv. vodeni medvjedi bi opstali, piše "Independent". 

Naučnog imena tardigrades s punim se pravom nazivaju najekstremnijom životinjom na našem planetu. 

Zovu i vodenim medvjedima zbog oblika njihovog tijela velikog svega jedan milimetar. Oni mogu preživjeti uvjete koji bi ubili većinu drugih životinja - bez vode mogu biti deset dana, a mogu živjeti na temperaturi od minus 270 do plus 150 Celzijusa. 

Žive u svim morima, slatkim vodama i vlažnim biotopima na kopnu, gdje ih se najčešće može naći u vodenom "filmu" na nakupinama mahovina, u žljebovima i na krovovima kuća. 

U nepovoljnim uvjetima vrste koje žive na kopnu osuše se i u stanju obamrlosti (anabioza) mogu preživjeti i više godina dok uvjeti ponovo postanu povoljni. 

Imaju četiri para kratkih nožica koje završavaju malenim pandžicama. Hrane se kako sadržajem biljnih stanica, tako i grabežljivo, životinjicama kao što su neke vrste oblića (Nematoda) ili kolnjaka (Rotifera). 

Kad uhvate takvu životinjicu, ubodu ju i isišu. Razmnožavaju se uglavnom spolno. No, kod nekih vrsta nisu poznati mužjaci, tako da se razmnožavaju partenogenetski, bez sudjelovanja mužjaka. 

U tom se slučaju jaja razvijaju bez oplodnje. Uspjeli preživjeti svemir, pa i smrt oni su toliko žilavi i otporni da su ih naučnici 2007. poslali u svemir da bi promatrali što će im se dogoditi. 

Ne samo da su preživjeli, već su se uspjeli i razmnožiti. Osim toga, oni se mogu vratiti i iz mrtvih. 

To je dokazao italijanski zoolog 1948. kad je 120 godina starim i sasušenim tardigradesima dodao vodu, a oni su se trenutno počeli micati. 

Realno, to su životinje kojima se nije dobro naći na putu. Pogledajte kako izgledaju u videu:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.