ISTRAŽIVANJA Studija praćena 40 godina

Godišnji odmor produžava život

Francuska ima najdarežljiviji paket u EU

CDM
29.08.2018 18:18

Foto: Ilustracija

Redovno uzimanje godišnjeg odmora može produžiti život, a najmanje tri sedmice godišnje ima blagotvoran utjecaj na zdravlje, rezultati su istraživanja Univerziteta u Helsinkiju koje je trajalo 40 godina.

Kod muškaraca koji godišnje uzimaju tri sedmice ili manje odmora utvrđena je 37 posto veća mogućnost umiranja, u odnosu na one koji su uzimali četiri sedmice.

- Neodlazak na godišnji odmor, odnosno nenapuštanje izvora stresa, potpuno je premašilo prednosti zdrave ishrane i fizičkih vježbi, tvrde naučnici - piše “Daily Mail”.

Oni koji ne odlaze na godišnji odmor obično ostaju duže na poslu i manje spavaju, što ostavlja velike negativne posljedice po zdravlje.

U studiji se ističe važnost korištenja odmora u potpunosti na godišnjem nivou, odnosno, svih dana na raspolaganju u toku jedne godine.

U Velikoj Britaniji, osobe koje rade pet dana sedmično moraju imati najmanje 28 dana plaćenog odmora godišnje.

Francuska ima najdarežljiviji paket odmora u Evropi. Radnici u ovoj zemlji imaju pravo na 30 radnih dana godišnje, a rade 35 sati sedmično, što je najkraće u EU.

SAD su jedina napredna ekonomija na svijetu koja ne garantira svojim radnicima bilo kakav plaćeni godišnji odmor, ali će većina kompanija stalnim radnicima dopustiti 10 dana odmora.

U istraživanju Univerziteta u Helsinkiju učestvovala su 1.222 srednjovječna muškarca, rođenih između 1919. i 1934. godine.

Oni su uključeni u naučnu studiju od 1974. do 1975. godine i praćeni su narednih 40 godina.

Oglasi

NA VRH