EUFORIJA ZBOG ODMORA

Na nekoliko stvari Bosanci i Hercegovci moraju obratiti pažnju: Zbog čega vas vraćanje s granice može skupo koštati

U EU se ne može ući ukoliko pasoš ne vrijedi minimalno tri mjeseca od datuma prelaska granice

Ako idete privatnim vozilom, granični policajci mogu tražiti nekoliko stvari. Ivica Galović/PIXSELL

Nerma Ajnadžić

3.8.2023

Kraj jula i avgust je najčešće vrijeme kada građani uzimaju godišnje odmore i odlaze na more. To dokazuju i gužve na granicama posljednjih dana, posebno onim na ulazu u susjednu Hrvatsku.

I dok euforija oko uživanja traje, državljani BiH trebaju imati na umu one loše strane, odnosno mogućnost da, i pored detaljnog spremanja, nešto promakne, pretežno zbog tuđih grešaka ili drugačijih pravila.

Odbiti prolazak

A s obzirom na to da se danas najčešće smještaj unaprijed plaća, za koji mnogi i kredite dižu kako bi sebi priuštili nekoliko dana uživanja, vraćanje s granice može biti skupo iskustvo.

Da se to ne bi desilo, iako banalno zvuči, jedna od stvari na koje treba obratiti pažnju svakako jeste datum važenja pasoša. Mada mnogi Bosanci i Hercegovi biraju Crnu Goru za odmor, gdje se može ući uz ličnu kartu, dobar dio građana ovo vrijeme provodi u Evropskoj uniji ili Turskoj.

A u EU se ne može ući ukoliko pasoš ne vrijedi minimalno tri mjeseca od datuma prelaska granice.

Turska, s druge strane, ima pravilo koje kaže da vaš pasoš mora vrijediti barem šest mjeseci od ulaska u samu državu.

Ono što je specifično za zemlje bivše Jugoslavije su afrikati, odnosno slova č, ć, š, ž i dž. Zbog ovih slova mnogi mogu biti vraćeni, jer ukoliko nečije ime ili prezime u pasošu ne odgovara onom na avionskoj karti, postoji mogućnost da ćete biti vraćeni nazad s pasoške kontrole.

Razlog je taj što granična policije neće praviti pretpostavke je li nečije prezime s afrikatom ili bez, odnosno, ako doslovno ne piše isto na karti i pasošu, bez razmišljanja će odbiti dalji prolazak.

Zeleni karton

Također, u slučaju neposjedovanja međunarodne vozačke dozvole, mnogi mogu imati velike probleme u inozemstvu. U velikom broju slučajeva treba pokazati saobraćajnu i vozačku dozvolu da bi se prešla granica. To se radi kako bi granična policija provjerila posjeduje li osoba međunarodnu vozačku dozvolu.

Srećom, za destinacije na koje građani Bosne i Hercegovine često putuju, poput Hrvatske i Crne Gore, ovaj dokument nije potreban. Ipak, ako neko kreće na dalji put, na vrijeme se treba informirati o tome šta mu je potrebno od dokumenata.

Što se tiče putovanja privatnim automobilom, vozač mora posjedovati i tzv. zeleni karton, koji se dobiva u okviru registracije automobila. Neposjedovanje ovog dokumenta jedan je od najčešćih razloga zbog kojih građane vraćaju s granice.

Saglasnost za djecu, novac, kazne...

* Ukoliko roditelji žele ispuniti želju djetetu da ljetuje s prijateljima, a njihov mezimac je maloljetan, moraju izvaditi pisanu saglasnost za to. Također, ako je riječ o djetetu čiji roditelji nisu u braku, potrebna je pisana saglasnost drugog roditelja kako bi bio omogućen prelazak granice.

* Iako rijetko, granični policajci znaju tražiti i dokaz o smještaju, pa nije loše imati i to uz sebe.

* Još nešto što treba osigurati je novac. Naime, za ulazak, naprimjer, u Hrvatsku potrebno je 35 do 70 eura (oko 70 do 140 KM) po danu. Mogućnost je i pokazati debitnu ili kreditnu karticu.

* Svaki građanin na vrijeme treba provjeriti je li platio sve kazne ili vodi li se protiv njega sudski postupak u kojem je dužan platiti neki novac. To možete napraviti i online na stranici Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.