UKLETO MJESTO

Na prodaju kuća vještice iz Salema

Oslobođena optužbi 1693. godine

Ukleta kuća. Screenshot

b92.net

17.12.2018

Nekad zapuštena kuća, koja je prije više od 300 godina pripadala ženi optuženoj u Salemu da je vještica, sada je, nakon velikog projekta renoviranja, na prodaji i za nju se traži približno 861.992 eura.

Ta kuća u Frejmingemu, u američkoj državi Masačusets, danas je otvorena za razgledanje.

Agencije podsjećaju da je Sara Klejz uhapšena i optužena 1692. godine tokom poznatog procesa sa vješticama u Salemu, koji je ukupno 20 osoba koštao života, uključujući i njene dvije rođene sestre. Sara je 1693. godine oslobođena optužbi, kada se histerija sa progonom vještica stišala.  

Njena kuća izgrađena je na zemlji na kojoj su se Sara i njena porodica nastanile kasnije, oko 50 kilometara jugozapadno od Salema, na mjestu gdje je kasnije nastao gradić Frejmington.

Historičari su saglasni da je malo toga ostalo od originalnog doma koji je izgrađen 1693. godine. Preostala struktura potječe iz 1776. Lokalni stanovnici, koji su se zalagali za očuvanje historijskih zdanja, prije nekoliko godina osnovali su fond za obnavljanje te kuće u kojoj je, iako restauirana modernim elementima, ipak očuvan veliki broj starih elemenata, navodi agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.