KRIMINAL

Boravak ovdje gori od smrti: Ovo je zatvor koji čeka El Čapa

Agencije

Avaz.ba

14.2.2019

Zloglasni narkobos, 61-godišnji Meksikanac Hoakin El Čapo Guzman (Joaquin El Chapo) prije dva dana na suđenju u SAD proglašen je krivim po svih deset tačaka optužnice

Sada se čeka presuda, a gotovo je sigurno da će Guzman ostatak života provesti u zatvoru.

Kako još nije objavljena kazna, jasno je da još nema zvanične informacije o tome u koji će zatvor ići El Čapo, ali američki mediji pišu da će Meksikanac ostatak života provesti u Koloradu, u zatvoru maksimalne sigurnosti ADX Florens, koji još nazivaju i Supermax.

- Ide u Supermax u Koloradu, siguran sam - rekao je El Čapov advokat u srijedu na CNN-u. 

"Nikada niko nije pobjegao iz njega. Potpuno je nemoguće. To uopće nije problem", dodao je.


ADX Florens je, piše CNN, zatvor maksimalne sigurnosti u SAD, izgrađen za "najgore od najgorih" u zatvorskom sistemu, uključujući najnasilnije zatvorenike i osuđene teroriste.

Zbog maksimalne izoliranosti, neki ga nazivaju i "planinskim Alkatrazom".

Više od 400 zatvorenika, koliko ih je u njemu, provodi i do 23 sata potpuno samo u betonskim, zvučno izoliranim ćelijama veličine dva s tri i po metra, prenosi Index.hr.

Bivši upravnik zatvora rekao je CNN-u da je služenje kazne u tom zatvoru mnogo gore od smrti. U njemu su neki od najgorih američkih zločinaca, poput Teda Kačinskog (Kachinski), odgovornog za pisma-bombe kojima je između 1978. i 1995. ubio troje ljudi i ranio još 23 osobe, zbog čega je osuđen na više doživotnih kazni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.