ISTRAŽIVANJE Muškarci skloni flertu imaju nevjerstvo napisano na čelu

Preljubnike odaje lice: Pogledajte vašeg partnera i vidite je li vam vjeran

Oni sa muževnijim crtama lica su skloni prevari više od drugih

Avaz.ba
17.04.2019 22:23

Eksperti ističu da je ženskaroša moguće prepoznati samo jednim pogledom na lice muškarca koga imate ispred sebe, a oni sa muževnijim crtama lica su skloni prevari više od drugih. 

Muškarci skloni flertu imaju nevjerstvo napisano na čelu, kažu stručnjaci koji tvrde da je moguće jednim pogledom na lice muškarca ili žene prepoznati preljubnika.

Muškarci koji imaju muževnije lice su skloni nevjerstvu više od ostalih, a oni sami za sebe kažu da je to tačno. Ipak, neki među njima su istakli da ne treba suditi površno po izgledu i facijalnoj ekspresiji.

Tim stručnjaka ističe da je sumnjičavost prema muževnijim muškarcima, koji imaju guste obrve, jaku vilicu i tanje usne, zapravo evolutivna prednost koja dozvoljava heteroseksualnim ženama da uoče nedostojnog partnera, ali i prednost muškarcima da prepoznaju potencijalnog rivala koji može da zavede njihovu partnerku.

Ranija istraživanja su pokazala da su žene sposobne da uoče nevjernog muškarca na prvi pogled, jer je muževnost njegovog lica ključni faktor za donošenje zaključka.

U istraživanju su učesnici gledali fotografije i sudili prema izrazu lica 189 odraslih osoba koje su fotografirane i ocjenjivane ocjenama od 1 do 10 u zavisnosti od tog koliko su po njihovom mišljenju skloni preljubi. Ljudi na fotografijama su prije ocjenjivanja izrazili da li su varali i koliko su skloni varanju.

Rezultati su pokazali da su najveće ocjene dobili oni muškarci čija lica nisu ulivala povjerenje da se radi o vjernim potencijalnim partnerima.

Zanimljivo je to što su u istraživanju muškarci češće bili optuženi za prevaru za razliku od žena. Kao razlog naveli su da su žene manje sklone prevari, ali i da su sposobnije da šminkom sakriju pravu ekspresiju lica i pokažu se u pravom svjetlu. Također, žene su češće sakrivale da su varale partnere, ili da bi to rado učinile ako im se pruži prilika.

Komentari

NA VRH