MINUTA

Istočno od jaja

Piše: Bakir Hadžiomerović

19.4.2018

Prvi čovjek Evropske komisije strahuje od novog rata u BiH. Čelnik Vijeća ministara BiH ne spominje rat, nego se hvali kako nam još boba fali da se ušunjamo u predsoblje EU. Dvije izjave, dvije strane svijeta! Taman da odbacimo svaku dilemu ko to laže i petlja u verbalnoj gimnastici.

Malo istočnije, Milo Đukanović ponovo je izabran za predsjednika Crne Gore. Ubjedljivi trijumf nekadašnjeg „Titovog skojevca“ dokazao je da Crnogorci žele blještavi Zapad, Evropu i NATO, umjesto sivog ruskog lagera. Zato valjda i podržavaju Đukanovićevu politiku. Najdugovječniji državnik u Evropi već je ostvario većinu vlastitih ciljeva. Preostao je još samo jedan, a to je crnogorsko punopravno članstvo u EU. U pobjedničkom govoru nakon izbora, Đukanović obećava da će se to desiti do kraja njegovog mandata. Predsjednički traje pet godina. Dovoljno vremena da mu se vjeruje.   

A gdje smo mi, naivni, dok nam lihvarska bh. vlast ubija dostojanstvo, prosipa šuplja obećanja i prodaje nas po nabavnoj cijeni? Ima tome skoro i dvije decenije kako je izblijedjela „Alijansa za promjene“, sa SDP-om na čelu, tadašnjoj zajedničkoj državi Srbije i Crne Gore, u ime dobrih komšijskih odnosa, bila žirant za pridruživanje Vijeću Evrope. U međuvremenu, kod nas se ništa nije promijenilo nabolje. I dalje dreždimo na istom mjestu, ali s realnim šansama da nas liferuju i iz te jedine evropske institucije čiji smo članovi.

Okruženje se, međutim, djelomično otrijeznilo od nacionalizama i ratova iz devedesetih. Uozbiljili su se, ubacili u više brzine i prešišali nas na evropskoj magistrali. I eto, konačno smo na začelju, zadnji i posljednji! Zaglavljeni u svojoj izoliranoj rupetini, sa sve više bivših prijatelja...

Ima Dino Šaran odličnu pjesmu o putovanju na Zapad. Koliko znam, a ne dajte mi lagat', napisana je prije rata. I ko je tada, realno, mogao prognozirati da će nama, Bosancima i Hercegovcima, uzori na „zapadnom kolodvoru“ postati baš svi naši istočni susjedi - i Crnogorci i Srbijanci i Makedonci i Albanci i Kosovari. Niko to ni sanjati nije mogao! Osim onog vječitog sanjara, nepopravljivog opsjenara i vragolana. Denisa Zvizdića iz plemena starih ezdea...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.