MINUTA

PREGOVORI Misli pozitivno!

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

6.6.2018

Jedna od najpoznatijih autorica literature za samoiscjeljenje i začetnica pokreta samopomoći, Louise Hay dakle, smatrala je da se put ka životnoj sreći krije u afirmativnom pristupu događajima. „Misli pozitivno!“, savjetovala je one koji su je željeli slušati sve do avgusta prošle godine, kad je u dubokoj starosti napustila ovaj negativni svijet. Bitan podatak iz njene uzbudljive biografije jeste i to da se ukazala u pjesmi „Prikaze“ našeg Ede Maajke, u čije stihove, priznaćete, dospiju samo posebni i odabrani.

U protekla su dva dana lideri najjačih bh. stranaka, uz asistenciju američko-briselskih diplomata, pokuša(va)li u Sarajevu postići kompromis o izmjenama Izbornog zakona. Stranci su saopštili da još ništa nije dogovoreno, da se razgovori nastavljaju i da je vremena sve manje. Hvala lijepo, ali znali smo mi to i bez njih!

„Dogovorili smo da budemo optimistični“, izjavio je Nermin Nikšić. „Mislim da smo najbliže rješenju do sada i da ne treba baksuzirati dobar ishod“, poručio je Fahrudin Radončić. „Bolje je danas nego jučer, ima pomaka“, kratak je bio uvijek namrgođeni Željko Komšić. „Sve smo čuli ranije. Biće to jedno privremeno rješenje“, najavio je Bakir Izetbegović. „Ukoliko se donese neko privremeno rješenje, opet mora biti legitiman izbor“, nedvosmislena je Borjana Krišto.

Na osnovu upadljivo šturih izjava naših, inače, tradicionalno razgovorljivih i posvađanih političara, te uz „zakopčane“ stavove iz američko-briselskog tabora, moglo bi se čak posumnjati kako možda i ima nekog vražjeg napretka u tim iscrpljujućim pregovorima. Je li to, ustvari, natjeralo Komšića da nakon sastanka prekrši prethodno dogovoreni „zavjet šutnje“ i da na jednoj ovdašnjoj televiziji uspješno ne objasni šta je tačno „privremeno rješenje“ kojim naglas barataju Izetbegović i Krišto? Na ta pitanja valjda zaslužujemo odgovore...

Al' ne vrijedi brinuti i gorke suze prolijevati. Na pravom smo putu. Sve se odvija baš onako kako treba. Super nam je, samo toga nismo svjesni. Mislimo malo, majkamustara, pozitivno! Makar i „ne bu dobro svršilo“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.