MINUTA

Muhe zunzare

Piše: Bakir Hadžiomerović

29.6.2018

Kad pametni šute, govore budale! U recentnim raspravama oko izmjene Izbornog zakona u BiH dok Dragan Čović mudro šuti, javno se lakta njegov alter ego Božo Ljubić. I to izravno iz Sabora susjedne Republike Hrvatske. U svom arhaičnom stilu, Ljubić otvoreno prijeti raspadom države u kojoj se rodio i egzistenciju stvorio.

Kako za sebe, tako i za najširi krug rodbine i rodijaka. Jer, sudba je kleta, eto, htjela da u ovom surovom svijetu ne bude nijednog živućeg Ljubića bez situirane zadnjice na državnim jaslama, kako ovdje kod nas, tako i u Lijepoj našoj. Naprosto, Ljubići su potrebni i neophodni!

Nakon što su u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta zastupnice i zastupnici iz SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i NS-a usvojili prijedlog izmjena zaguljenog zakona oko kojeg se koplja lome od Brisela do Vašingtona (Washington), oba HDZ-a odlučila su da (valjda u skladu sa zagonetnim „Planom B“) do daljnjeg bojkotuju rad zakonodavnog preduzeća u kojem primaju platu. „Mi vam odosmo, a vi dalje nastavite sami“, poručili su europejski udruženo vraćajući nas, ne ponovilo se, u neslavne SDS-ove dane s početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

Lidija Bradara iz HDZ-a neće sazvati sjednicu Doma naroda FBiH koji bi trebalo da potvrdi odluku donjeg doma parlamenta o izmjeni zakona o izborima. Nije realno očekivati da to učini ni Bradarin zamjenik iz, kako se to formalno-dejtonski kaže, reda srpskog naroda, i to iz prostog razloga što se javna rola Drage Puzigaće svodi tek na ispunjavanje destruktivnih želja i naloga Milorada Dodika u federalnom entitetu.

Mrvu konstruktivnosti besmisleno je očekivati i od notornog Jasenka Tufekčića budući da je njegovoj SDA u ovim predizbornim mjesecima institucionalna kriza idealna platforma za predstojeću kampanju. Jer staro je običajno pravo da se SDA i HDZ baš svake četiri parne godine posvađaju da bi ih potom pomirio goli interes i zajednička, koruptivna vlast. To fercera barem u posljednja dva desetljeća. Problem, međutim, leži u grmu što naši ljudi redovno nasjednu na tu prevaru. Kao neinteligentne muhe zunzare na onu tus traku...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.