MINUTA

Sebijina kukuruza za Fadila

K'o mnogo puta do sada, ispala je primitivna

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

15.11.2018

Nakon što je iz poznatih razloga privremeno reducirala vlastitu nazočnost u javnosti, direktorica se prekjučer ukazala u punom medijskom kapacitetu. Uvjerena da je kontinuiranim lažima moguće sakriti istinu, neprimjerenim je uvredama iznova zasula amputirane kolege sa Kliničkog centra u nestajanju. Onda je đilkoškim epitetima počastila i novinare koji ne aplaudiraju njenim nebulozama. „Ružan iznutra, ružan izvana. Nedžaset“, nastojala je ispasti duhovita. K'o mnogo puta do sada, ispala je primitivna!

Naravno da o sebi lično Sebija Izetbegović misli sve najbolje. „Svi koji me poznaju znaju da sam beskompromisan borac za pravdu, da se borim protiv korupcije, da sam hrabra i sposobna. Dokazat ću to i u Parlamentu Federacije BiH, ako Bog da.“ Inšallah, Madona, inšallah, podvukao bi Miljenko Jergović...

„Zakon o sukobu interesa FBiH“ precizno rješava problematiku u kojoj se, zahvaljujući feudalnom karakteru vladavine Stranke demokratske akcije, svojevoljno zapetljala „hrabra i sposobna“. Tamo, naime, piše da je izabranim zastupnicima u parlamentu strogo zabranjeno istovremeno obavljati i funkcije ovlaštenih osoba u javnim preduzećima.

A znamo da generalnog direktora bolnice na Koševu bira Upravni odbor. Kojeg imenuje Vlada FBiH, koju potvrđuje entitetski parlament, gdje je hanuma Izetbegović, eto, buduća zastupnica! Sumnja se, dakle, kako je cijela stvar zaglavila u sukobu interesa iz bukvara. Međutim, o tome se dosljedno šuti.

I nije poznato hoće li se nadležne institucije adekvatnije posvetiti očigledno zabranjenoj temi.

Pravdoljubiva „gospoja pre'sjednica“ stigla je demantirati i nekadašnje premijerske ambicije, plasirajući komično neosnovane hvalospjeve na račun notornog Fadila Novalića. „Ima divnu osobinu, nije sujetan“, zacvrkutala je valjda najsujetnija pripadnica ovdašnjeg političkog miljea hronično inficiranog sujetnicima, spletkarošima i seoskim varalicama.

I za kraj ove kroki-analize, sjetimo se izvjesnog Sifeta Kukuruza, stranačkog kadra sa bezbroj kantonalnih zaduženja i Izetbegovićkinog buzdovana za morbidno iživljavanje nad Ismetom Gavrankapetanovićem. Dobro je, kažem, Kukuruza imati u tekstu. Čisto radi efektnijeg naslova...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.