MINUTA

Kad režimlije utihnu...

Zna se, jel' tako, koja familija posjeduje privatnog kućnog špijuna

Piše: Bakir Hadžiomerović

4.1.2019

Oprašta se Dragan Lukač od direktorske fotelje u Federalnoj upravi policije. Nelegalno je i vjerno služio režimu. Po slovu zakona, penzija ga je sljedovala još davne 2013. godine. Međutim, poznato je da politički pokrovitelji prvog federalnog pendreka baš i ne fermaju zakone ukoliko im remete planove.

Zauzvrat, Lukač se nalogodavcima dostojno odužio- progonio je političke protivnike, pokretao istrage, falsificirao činjenice, hapsio pred kamerama, prisluškivao, uhodio, ucjenjivao...

Formalna diskvalifikacija umirovljenika sa javne scene dodatno će oslabiti policijsko-pravosudnu hobotnicu koju su takozvani zaštitinici bošnjačkih interesa etablirali tokom posljednje decenije. Pogledajte, naprimjer, kako je to izgledalo u svakodnevnoj praksi prije nepune dvije godine.

Sudom Bosne i Hercegovine dominira Meddžida Kreso, odana marioneta,   institucionalna adresa za dugotrajno procesuiranje i mrcvarenje naciljanih žrtava. Državnim tužiteljstvom rukovodi Goran Salihović, zadužen za podmetanje nepostojećih krivičnih djela političkoj konkurenciji i kafansko rasipanje državnog novca. U režiranim informbiroovskim obračunima, Salihovićeva desna i lijeva ruka su Dubravko Čampara i Božo Mihajlović. (Srećom, tužiteljski trojac već neko vrijeme tavori u kanalu, ozbiljno su kompromitirani i predaleko od nekadašnje moći.)

Zna se, jel' tako, koja familija posjeduje privatnog kućnog špijuna u liku i (ne)djelu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića- Osmice. Stoga je valjda šef OSA-e prečesto i lično izdavao specijalne naredbe u ime vrha režima. Bojim se, također, da pogrešno je u cijeloj priči zanemariti  esencijalnu ulogu uticajnog osnivača vladajuće stranke Mirsada Ćemana, koji je godinama komandovao odlukama Ustavnog suda BiH. Tamo brkica i danas aktivno presuđuje.

Zaljuljala se, nadajmo se, režimska osovina zla! Jer stare su pozicije nepovratno izgubljene. Nastupila je neuogodna faza hibernacije. To vam je kad režimlije utihnu... 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.