MINUTA

Mektić Torabi

Ministar se nedavno nakačio na društvene mreže...

Piše: Bakir Hadžiomerović

31.5.2019

Ima tome nekoliko godina, kada smo kolektivno „Kod Tetka“ svjedočili tragikomičnim scenama iz „Zetre“. Uglavnom, kamere lokalne televizije zumiraju čovjeka u bijelom odijelu dok sklopljenih dlanova i zatvorenih očiju sa pozornice proizvodi nerazumljive kajde. Istovremeno, hiljade nesretnika ojađenih ozbiljnim boleštinama naguravalo se na dvoranskom parteru. Glave im prekrivaju plastične boce napunjene običnom vodom. Bila je to, kažem, tragikomična scena koja će nas trajno raskovati u uvjerenju kako ublehe ovdje glatko prolaze. 

U skladu sa o(t)pisanim, pojave se, tako, političari koje raja ničim izazvana na neviđeno prihvati. K'o u onoj pjesmi „Prljavog kazališta“, rađaju se lažni ulični heroji. Konkretan primjerak jeste ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić. Unatoč brojnim nepovoljnim činjenicama unutar jedne poprilično rasute policijske biografije, ljudi ga neshvatljivo slijede. I još ga drže za poštenog, čestitog, beskompromisnog borca kontra ovdašnjih zala i naslaganog kriminala.

Da napokon pređemo na stvar. Omiljeni ministar nedavno se prikačio na društvene mreže. Odatle psuje, provocira, vrijeđa, općenito, pravi svinjarije nespojive sa funkcijom koju obavlja. Nanijetio je organizirati i proteste protiv hronično očajnog bh. pravosuđa.

Ne znam da li je uopšte važno za ovu priču, ali realno nisam poštovalac Milana Tegeltije. Rekao bih da je tip mutan k'o Vardar. Osim toga, stajlingom neodoljivo podsjeća na krotitelja lavova u cirkusu.

Baška, dakle, grozno stanje u pravosuđu, međutim, iskreno se pitam kako je došlo do toga da Mektićeve današnje fanove ne zanima odgovor na važno pitanje: Ko je poubijao i protjerao prnjavorske Bošnjake i Hrvate upravo u vrijeme kada je takozvani pravednik bio važna policijska čivija u tom gradiću? Među brojnim počinjenim zvjerstvima, Momčilo Krajišnik pravosnažno je osuđen i zbog ratnih zločina u Mektićevom Prnjavoru. Da li je Mektić, živo me zanima, nešto konkretno poduzeo da zaštiti nevine žrtve, zlikovce da uhapsi? I zašto nije?

Nije, ljudi, Mektićevo maslo za ramazana. Svakakvog se tu poganluka nakupilo. Ali, možda je jednostavnije živjeti u neznanju, uz čvrsto ubjeđenje kako će nepokretni prohodati, slijepi progledati, haste ozdraviti. Ukoliko im prethodno montiramo flašu H2O iznad glave.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.