MINUTA

Trojni fakt

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

7.8.2019

Slijedeći svijetle tradicije zaostalih banana-republika, jedna i jedina Bosna i Hercegovina zvanično je dobila jednog i jedinog šefa izvršno-zakonodavne vlasti. 

Stjecajem nesretnih okolnosti, radi se o polivalentnom Denisu Zvizdiću. Ipak, dotično kadrovsko rješenje manje je bitno u odnosu na poražavajuću činjenicu da se ovdje i sada formalno poništava temeljni demokratski princip o trodiobi vlasti, tojest elementarnoj nespojivosti vitalnih državnih funkcija. Vjerujte, niko nema ono što dejtonski apsurdistan imade, istog šefa parlamenta i predsjednika vlade.  

Međutim, ništa nas ne smije iznenaditi. Uz podršku evropskih birokrata, prekjučer su lideri nacionalnih stranaka parafirali navodni sporazum za formiranje kakve-takve državne vlasti. Budući da se svečani događaj poklopio sa 24. godišnjicom vojno-policijske operacije “Oluja”, zadovoljstvo da narodima i narodnostima uzme muštuluk povodom (ne)uspješnih pregovora pripalo je, razumljivo, Draganu Čoviću. Kako običaji i nalažu, šef HDZ-a umjereni je optimista.

Ni Bakiru Izetbegoviću dogovoreni trojni pakt nije naročito mrzak. Smatra ga, kaže, dobrim okvirom za nastavak puzajućih evropskih integracija. Istini za volju, lider SDA procijedio je da će pristupanje NATO savezu biti znatno usporeno. Obrni-okreni, bh. članstvo u vojnoj alijansi, očigledno, nije više prioritetna tema. Sve ostalo je truhla propaganda i prodavanje magle.

Na kraju parade, Milorad Dodik nervozno je zaprijetio kako se Vijeće ministara BiH mora konstituirati u roku od trideset dana. Da se ne lažemo, ne postoji ni teoretska mogućnost takvog raspleta! Stoga se mirno i dostojanstveno pripremimo za nove krize, verbalne svađe, iscrpljujuća prepucavanja. Nacionalni lideri svakako se nikad neće umoriti i odustati od vlastitih zabluda. Tri za jednog, jedan za sve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.