Ličnost dana Miloš Bošnjaković

Neumorni tragač za zlatom

"Adriatic Metals" planira ponovo otvoriti rudnik u skoro napuštenom Varešu

E. T.
23.01.2019 06:45

Bošnjaković: Najzaslužniji za investiciju od 10 miliona maraka

Miloš Bošnjaković, suvlasnik i prvi čovjek "Adriatic Metalsa", najzaslužniji je što je ova kompanija do sada uložila više od deset miliona maraka u istraživanje terena u Varešu u potrazi za baritom, cinkom, ali i bakrom, srebrom i zlatom.  

Bošnjaković, rođeni Tuzlak, jedan je od najboljih naših stručnjaka u rudarstvu. Za razliku od stranih investitora koje je poratna BiH gledala kratko, a očekivala mnogo, zahvaljujući ovom čovjeku "Adriatic Metals" planira ponovo otvoriti rudnik barita i cinka u ovoj skoro napuštenoj općini. 

Iako mediji euforično i senzacionalno izvještavaju o nalazištima zlata i ostalih plemenitih metala u Varešu, Bošnjaković, kao svjetski stručnjak, pomno prati situaciju i striktno se drži podataka nalazišta na Veovači, Rupicama i drugim nalazištima. 

Ne sumnjajući u sposobnost vareškog načelnika Zdravka Maroševića i njegovog tima, ako ovaj grad ponovo prodiše punim plućima, negdje u njegovom centru Miloš Bošnjaković zaslužuje makar malu ploču s natpisom i posvetom, ako ne već neku bistu. 

NA VRH