LIČNOST DANA

Mario Crnković: Snažni borac protiv nuklearnog otpada

Protest u Bosanskom Novom okupio je građane sa prostora cijele BiH

Crnković: Jasne i glasne poruke na protestima. Arhiv

Piše: A. H. / Avaz.ba

29.9.2019

Među najglasnijim protivnicima gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, svakako su organizaciaje za zaštitu životne okoline u BiH, među kojima i organizacija „Green Team“ i njen mladi aktivista Mario Crnković. 

Poručujući onima koji nastoje lagerovati adioaktivni otpad samo 800 metara od rijeke Une sa hrvatske strane, da se „životima ne trguje“, Crnković je odlučno stao na čelo protesta održanih prije dva dana u Bosanskom Novom , pokazujući tako generacijsku hrabrost da se suprostavi trovačima životne sredine.

Protest u Bosanskom Novom okupio je građane sa prostora cijele BiH, ali i one iz Hrvatske koji se protive odluci njihove države da nuklearni otpad lageriju uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

Mario Crnković , kao i mnogi aktivisti ekoloških organizacija u BiH, u vremenu pred nama, sigurno, neće sjediti skrštenih ruku i pismima moliti susjede da odustanu od vrlo opasne namjere lagerovanja nuklearnog otpada pred vratima naše države. Posebno ne pred vratima grada u kome Crnković živi i za koji je spreman učiniti sve da bude mjesto zdravog življenja njegove generacije.

Svjedoče to i poruke sa prekjučerašnjih protesta da „ zajedno kažemo NE , životima ne trguje“ , a koje su vodilja i Crnkoviću i mnogim drugim koji su se spremi javno suprostaviti trovačkim namjerama iz susjedstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.