LIČNOST DANA

Mustafa Cerić: Poruka Bakiru

Rekao Izetbegoviću ono što svaki Bošnjak danas misli

Cerić: Ne mogu trpjeti poniženja. Arhiv

M. Aščić

30.3.2021

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić oštro je kritizirao lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Prevršilo mjeru

- Bakire, ne mogu više da šutim. Ne mogu više da trpim ova poniženja. Mnogo ih je, ali poniženje oko vakcina prevršilo je svaku mjeru. Ne mogu da vjerujem da je tebi svejedno što naš narod ide kod Vučića po vakcine u Srbiju pored tvojih vrlih ministara i ministrice, koja ovih dana hoda po Khalidžu u crnoj arapskoj abaji od Rijada do Omana - poručio je, između ostalog, Cerić Izetbegoviću.

Od funkcionera SDA navikli smo na nerad, javašluk i nepotizam te posmatranje vlasti kao nečega što treba služiti isključivo njihovoj vlastitoj dobrobiti.

Ipak, kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko država koju oni vode nije u stanju ispunjavati ni svoju najosnovniju funkciju zaštite života i sigurnosti građana. Stoga, važno je da ljudi s društvenim utjecajem i značajem, poput Cerića, Izetbegoviću direktno poruče ono što danas svaki Bošnjak misli o Izetbegoviću, da je "car go" i da je svoj narod sveo na historijsku sramotu da moli za sadaku u Srbiji.

Jasni stavovi

Mustafa Cerić imao je neslavnu epizodu kada se 2014., nakon što je sišao s pozicije čelnika IZ-a, kandidirao za člana Predsjedništva BiH i osvojio samo tridesetak hiljada glasova, ali je ostao osoba britkog uma i jasno profiliranog političkog stava.

Mustafa Cerić rođen je u Visokom 5. februara 1952. godine. Bio 12. reisu-l-ulema u Bosni i Hercegovini koji se na ovoj poziciji nalazio od 1998. do 2012. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.