LIČNOST DANA

Esnefa Smajlović-Muhić: Borba majke Hatidže

Njena knjiga objavljena je dvije godine nakon smrti Hatidže Mehmedović

Piše: Al. B.

4.7.2021

Smajlović-Muhić: Autorica knjige “Majka Hatidža”. Avaz

U Gradskoj biblioteci u Kalesiji organizirana je promocija knjige “Majka Hatidža” Esnefe Smajlović-Muhić. Djelo objavljeno dvije godine nakon smrti Hatidže Mehmedović predstavlja autentično podsjećanje na napade na Srebrenicu, pad grada, genocid, potragu za tijelima i ekshumacije žrtava, organiziranje preživjelih majki u udruženja, ali i izgradnju Memorijalnog centra, povratak u grad, procesuiranje ratnih zločinaca. Sve to iz ugla srebreničke majke Hatidže, čija su hrabrost, upornost i sabur u potrazi za pravdom zadivili cijeli svijet.

Autentičan hronološki dokument o Srebrenici i majci Hatidži, simbolu borbe za istinu, mogla je pisati samo Srebreničanka Esnefa Smajlović-Muhić, žena čiji je otac, također, ubijen tokom genocida u ovom gradu. Iako od 1993. s porodicom živi u Tuzli, prije 13 godina obnovila je porodičnu kuću u Srebrenici koju je gradio njen rahmetli otac, a uprkos bolnim uspomenama, ovaj grad itekako osjeća svojim.

Dio je porodice čije su tri generacije stradale u pokoljima bošnjačkog stanovništva, a “kroz sadržaj svojih knjiga ne dozvoljava da je preplavi zaborav”. Prije djela “Majka Hatidža” objavila je i autobiografsku knjigu “Život prije i poslije Srebrenice”.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.