LIFESTYLE

KUPITE 7 GODINA ŽIVOTA Možemo utjecati na proces starenja!

Potvrdila istraživanja

(Dž. Č.)

31.8.2015

Samo 25 minuta ubrzane šetnje po danu može vam osigurati dodatnih sedam godina života, tvrde stručnjaci. Otkriveno je i da umjerena tjelovježba može prepoloviti rizik od srčanog udara kod osoba starijih od 50 godina. Koronarne bolesti, bolesti srca jedne su od najčešćih oboljenja ljudi u svijetu.

Novo istraživanje prema kojoj redovnim vježbanjem smanjujemo rizik oboljenja od pretilosti i dijabetesa, ali i produžujemo svoj život, predstavljena je na kongresu Europskog kardiološkog društva.

Značajne promjene

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Saarland u Njemačkoj, a u istom je sudjelovalo 69 zdravih nepušača u dobi između 30 i 60 godina kojima vježbanje i rekreacija nije dio dnevne rutine.

Krvne pretrage kojima su ispitanici bili podvrgnuti svake sedmice, već u šestoj sedmici pokazivale su značajne promjene. Kod ispitanika koji su počeli redovno vježbati uključio se anti-ageing proces, protiv starenja koji je započeo s utjecajem i reparacijom njihove DNK.

- Ovo istraživanje sugerira da redovnim vježbanjem proces starenja može biti zaustavljen i usporen - kazao je Sanjay Sharma, profesor nasljednih bolesti srca sportske kardiologije sa St.George sveučilišne bolnice u Lonodnu.

Odgoditi starenje

- Nikad nećemo moći u potpunosti zaustaviti proces starenja, no možemo ga odgoditi. Možemo utjecati na to kako ćemo izgledati sa 70 godina i produžiti život do devedesetih - dodaje.

- Redovnim vježbanjem kupujete tri do sedam godina života. Rekleacija i kretanje su najbolji antidepresivi, poboljšavaju kognitivnu funkciju organizma, a postoje dokazi koji potvrđuju da utječu na usporavanje pojave demencije - napominje profesor Sharma.

Prema savjetima stručjaka, svaki bi čovjek trebao izdvojiti najmanje 20 minuta dnevno za brzo hodanje ili trčanje. Vremenski rok izračunat je prema modernom sjedilačkom načinu života i modernom obliku prehrane.

Vježbanje dokazano utječe i na funkciju mozga. Za vježbanje nije nikada prekasno, a čak i da se s redovnom tjelovježbom krene u 70-im godinama, poboljšanja će biti vidljiva, prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.