LIFESTYLE

Snimili duha u Istri? Stručnjaci su nam objasnili o čemu se radi

Avaz.ba

3.8.2017

Fotografirao sam izvođače, publiku i uzvanike na LegendFestu, a kad sam stigao kući i počeo obrađivati fotografije za objavu, na jednoj od njih, među publikom, uočio sam obris na zidu koji podsjeća na ljudski lik. Na drugim fotografijama tog fenomena nema.

Prepričava nam to Kristian Stepčić Reisman, koji je 29. jula na LegendFestu u Pićnu kraj Labina ulovio na fotografijama siluetu čovjeka u kariranoj košulji. Je li u pitanju znatiželjni “duh” ili je, kako nam kaže autor fotografije, cijela priča postala zbog toga malo više “(duh)ovita”, ne zna, ali fotografija je pobudila veliko zanimanje ljudi, a zaintrigirala je i njega.


- Snimao sam Olympus kamerom srednje klase, starom nekoliko godina. Na samom terenu u Pićnu nisam primijetio ništa neobično.

Tek doma sam vidio to, ali na samo jednoj fotografiji. Na nekima se, doduše, pojavljuju bijeli krugovi, ali to se i inače zna događati kod noćnog snimanja. U čemu je stvar, doista ne znam, ali čovjeka definitivno zaintrigira.

LegendFest ili Festival narodnih priča, legendi i mitova Istre manifestacija je koja se godinama održava u Pićnu. Vampiri, vještice, čarobnjaci, divovi, patuljci, vile i vilenjaci likovi su iz nestvarne prošlosti koji tad hodaju Pićnom, a mnogi posjetitelji se slažu kako je nastala fotografija “duha” pokazatelj da festival možda prate i neka “čudna bića.” Neki svjetski istraživači paranormalnih pojava tvrde da duhovi postoje u suptilnim dimenzijama i nije ih moguće uslikati u njihovu prirodnom obliku. No u rijetkim prilikama, kad se duh materijalizira, može se snimiti na film. 

Stručnjaci za fotografiju, profesionalni fotografi, analizirali su ovu fotografiju. Kažu nam da nije riječ o photoshopu, ali da je ovdje riječ o starom fotoaparatu. Na fotografiju su utjecali kut snimanja, udaljenost i preveliki blic koji je ulovio prašinu u mraku, a koji su se onda manifestirali u obliku krugova. Sve je, kažu nam, samo slučajnost proizašla iz optičke pogreške. 

Drago Plečko, koji se bavi i duhovnim i paranormalnim, kaže da on osobno isto to misli, ali da ništa nije isključeno. 

- Postoji tridesetak raznih tumačenja ovakvih optičkih fenomena, od onih skeptičnijih da je riječ o Tyndallovu efektu, pogreškama na optici aparata ili lomu svjetlosti u okolnostima miješanja toplog i hladnog zraka pa do onih na drugom kraju spektra koji vjeruju da je riječ o obliku transkomunikacije, kakvih ima stotine. Čak su neki snimili i mrtve osobe na videotrakama. Ništa nije isključeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.