LIFESTYLE

Najpoznatije teorije zavjere: Dijanu je ubio Hrvat Boris?!

Avaz.ba

29.8.2017

Tog 31. avgusta 1997. godine ugasio se život iskonske princeze svijeta. Cijeli svijet oplakivao je njezinu preranu smrt, a Elton Džon (Elton John) je svoju pjesmu “Candle in the Wind” preradio u “Goodbye, English Rose“. Ta pjesma je postala drugi najprodavanija pjesma svih vremena iza Bing Krosbijevog (Bing Crosby) “White Christmasa”.

Teorija zavjere u kojoj je princeza tragično izgubila život itekako ima veze s Hrvatima. Tako barem tvrdi kanadski list "Globe". Po njima upravo “Boris” i njegova dva saradnika presudili su princezi. To je samo jedna od mnogih teorija po kojoj je princeza od Vejlsa (Walesa) izgubila život. I dan danas postoje nejasnoće o stvarnom uzroku smrti Dijane (Diana) i ostalih osoba u autu, među kojima je bio njezin ljubavnik Dodi El-Fajed (Dodi Al-Fayed). Jedini preživjeli je zaštitar Trevor Riz-Džouns (Trevor Rees-Jones).

Dok jedni za smrt krive paparazze koji su slijedili vozilo, drugi spominju alkoholizirano stanje vozača Paula. Brojni dokumentarci detaljno razrađuju temu događaja, a nagađaju da je za parišku tragediju kriva i kraljevska porodica. Prije svega jer je Lejdi Di (Lady Di) posjedovala tajne koje bi ugrozile porodicu, a navodno su bili zgroženi njezinom bliskošću s osobama islamske vjeroispovijesti, piše 24.sata.

Princeza Dijana je u trenutku smrti imala 36 godina. Samo pola sata nakon smrti pojavila se prva teorija zavjere, i to kako ju je ubila britanska tajna služba MI6.

Jureći kako bi izbjegli paparazze, vozač Mercedesa klase S280 Henri Paul (Henry Paul) izgubio je kontrolu i udario u trinaesti stup tunela u Parizu. Dodi al-Fajed i vozač Paul poginuli su na mjestu, a Lejdi Di je bez svijesti ležala na podu limuzine. Tunel je bio prepun paparazza i niko od njih nije pokušao pomoći unesrećenima. Borili su se za što bolju fotografiju tragične nesreće.

Obnovljena istraga trajala je šest mjeseci i stajala skoro 300 miliona maraka. Londonska porota utvrdila je 2010. godine kako je smrt britanske princeze i Dodija Al-Fajeda skrivio pijani vozač, a pripomogli su i paparazzi te činjenica da suputnici u automobilu nisu bili vezani.

U luđačkoj jurnjavi kroz Pariz, koja je završila u podvožnjaku, smrt je bila slučajna. Film “Unlawful killing”, koji je, između ostalih, financirao Muhamed Al-Fajed (Mohammed al-Fayed), prikazan je u Kanu (Cannesu) 2011. godine, a njegovo emitiranje bilo je zabranjeno u Britaniji. U filmu se govori kako su britanske i francuske vlasti pokrivale neugodne činjenice o nesreći, optužuje kraljicu Elizabetu II. i princezu Margaret da su “zločinci u tijarama”. Nekoliko ljudi tvrdi da je ostavila poruku u kojoj govori da je Čarls (Charles) planira ubiti, i to u prometnoj nesreći. Četiri godine kasnije je poginula.

- Moj muž planira ‘nesreću’ s mojim autom, kako bi se mogao oženiti - navodno je rekla. Govorila je kako ju je kraljevska porodica želi strpati na psihijatriju. Osjećala se sputano, a porodica ju je zvala neposlušnom.     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.