LIFESTYLE

Snimljen stravičan trenutak: Veliki val se sručio na surfera i slomio mu kičmu

Avaz.ba

11.11.2017

Britanski surfer Endruv Katon (Andrew Cotton) (36) slomio je kičmu nakon što se na njega sručio 15 metara velik val na obali Portugala.

Katon koji drži svjetski rekord u surfanju na najvećem valu ikad, spašen je iz vode i imobiliziran na nosilima prije nego je odveden u lokalnu bolnicu u gradu Nazare.

Videosnimak prikazuje ga kako jaše na valovima kao i trenutak kada ga je golemi val poklopio i prisilio ga da skoči s daske.

- Skočio sam s daske, a rijetko to radim. Taj tren pomislio sam samo da se moram izvući iz ovog. A onda je uslijedila nesnosna bol - kazao je Katon, koji sa slomljenom kičmom leži u bolnici, a onda opisao kako su uvjeti za surfanje bili odlični i valovi veliki.

- No Nazare zna biti vrlo nepredvidljiv. Previše sam ušao u val i pomeo me. Dobro znam kako pasti i puno puta prije me pomeo val no ovakav osjećaj bestežinskog stanja dok sam letio kroz zrak nisam nikad prije doživio - kazao je Katon i opisao da osjećaj kada je udario o površinu bio kao da ga je lupio automobil.

- Ovo je prva slomljena kost u mom životu, a mogao sam proći puno gore.

Endruv Katon trenutno je skoncentrisan na oporavak i rehabilitaciju i tvrdi kako ga nesreća koju je doživio neće spriječiti da se ponovno vrati u okean kada bude spreman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.