NASTAVLJA MU SE SUĐENJE

Australski surfer divljao po Indoneziji: Prijeti mu kazna bičevanjem

Australski surfer Bodi Mani Risb-Džons je gurnuo ribara s motora pod djejstvom alkohola

Risbi-Džons: Uhapšen u Indoneziji. Screenshot/Twitter

N. H.

9.5.2023

Australski surfer Bodi Mani Risb-Džons (Bodhi Risby-Jones) priznaje da je divljao u indonezijskoj provinciji Aceh, zbog čega mu prijeti petogodišnja zatvorska kazna i javno bičevanje.

Risbi-Džons je priznao da je napao lokalnog ribara u ranim satima prošlog četvrtka. Na pitanje zašto je napao muškarca, koji je i dalje u bolnici, kazao je da ne zna.

Dvadesettrogodišnjak je bio na surfovanju na ostrvu Simeule, na zapadnoj obali Sumatre, kada je pod djejstvom alkohola izašao bez odjeće na ulicu i gurnuo muškarca s motora, koji je tom prilikom zadobio teške povrede.

Njegovo ponašanje je izazvalo gnijev mještana. Napali su ga i htjeli upasti u hotel kako bi ga linčovali, ali, zahvaljujući policiji, to se nije desilo. 

Oštećeni i njegova porodica traže više od 60.000 dolara na ime medicinskih troškova i gubitka posla. Ribar je zadobio napuknutu petnu kost, slomljen skočni zglob i 50 šavova.

Aceh je jedina provincija u Indoneziji u kojoj vlada šerijatski zakon, koji zabranjuje konzumaciju alkohola. Lokalne vlasti navode da optužbe za ovakav napad mogu dovesti i do petogodišnje zatvorske kazne. 

Također, ukoliko bude proglašen krivim, Risbi-Džons bi mogao da se suoči sa 40 udaraca bičem prema šerijatskom zakonu.

Advokat australskog surfera nastavio je pregovore o nagodbi s ribarom i njegovom porodicom, u nadi da bi mogao biti pušten bez optužbe i deportovan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.