LIFESTYLE

Brčaci prkose ekstremnoj zimi: Skinuli se i zaplivali u Savi

Atvbl

28.2.2018

Hladno je svugdje, a pored Save je "da se smrzneš". Tako kažu malobrojni šetači, koji u čudu gledaju kako članovi kluba "Atos" iz Brčkog plivaju kao usred ljeta.

A oni odgovaraju da treninge nikad ne prekidaju. Nema veze je li i koliki je minus.

- To nije utjecalo na naše zdravlje. Kad uđete u ovako hladnu vodu, prvo imate taj osjećaj hladnoće, gdje vam krv iz ekstremiteta ide ka torzu. Poslije osjećate jedan određeni mir. Kad izađete napolje, krv vam se vraća u te dijelove tijela i osjećaj je fantastičan - rekao je Aleksandar Tutić, član ekstremno-plivačkog kluba "Atos" Brčko. 

Aleksandar, Njegoš i Draško u Savi plivaju svaki dan već četiri godine. Zima ili ljeto, njima ne igraju nikakvu ulogu, jer sebi svake godine zadaju nove ciljeve.

- Ove godine planiram ponoviti taj naš poduhvat, da otplivam 33 kilometra iz Orašja. Planiram to uraditi u kraćem periodu, da bude malo takmičarski, kako bi ostavio neki rezultat - kaže Draško Đurić, predsjednik ekstremno-plivačkog kluba "Atos". 

"Atosi" imaju još planova za ljeto. Najavljuju školu plivanja za najmlađe, kao i obuku spasilaca u saradnji s brčanskim i banjalučkim roniocima. Do tada, kondiciju će održavati, kako su i navikli, u ledenoj Savi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.