HAPŠENJA

Sin i udovica Pabla Eskobara prali novac za kartel

Huan Pablo i Viktorija pušteni na slobodu uz kauciju

Avaz.ba

8.6.2018

Argentinske vlasti optužile su sina i udovicu kolumbijskog kralja kokaina Pabla Eskobara (Escobar) da su dio kriminalne organizacije koja se bavi pranjem novca u toj zemlji. Među optuženima je i bivši kolumbijski fudbaler Maurisio Serna (Mauricio).

Zapljena imovine

Huan Pablo Eskobar Enao (Juan Pablo Henao), njegova majka Viktorija Henao (Victoria) i Serna optuženi su da su bili dio kartela koji ih je povezivao s dilerom droge Hoseom Pjedraitom (Jose Piedrahit). Oni se terete da su posredovali između kartela i Pjedraita, prodajući nekretnine i jedan kafić.

Sud je Viktoriju i Huan Pabla pustio na slobodu uz kauciju, dok Serna čeka odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama. Također, sud u Argentini naredio je i da im se zaplijeni imovina u vrijednosti od milion dolara.


Serna čeka izručenje u SAD

Do prije koju godinu Huan Pablo je živio pod novim imenom Sebastijan Marokin (Sebastian Marroquin), ali je odlučio izaći iz anonimnosti da bi svijetu pokazao kako on nije kao njegov otac, a čak je napisao i knjigu „Grijesi moga oca“.

 Očevim stopama

- Mogao sam postati Pablo Eskobar drugi, ali sam postao arhitekta, dizajner, predavač i pisac. Imao sam hiljade prilika da uđem u nezakonite poslove. Ali ja sam uvijek govorio "ne", jer sam naučio lekciju o trgovini drogom, o veoma unosnom poslu koji se završava uništenjem - rekao je jednom prilikom Huan Pablo.

No, čini se da je, ipak, pošao očevim stopama, bar tako smatra argentinski sudija. Što se tiče trećeg optuženoga, u pitanju je nogometaš koji je pomogao FK Boka Juniors da osvoji južnoameričku ligu šampiona, „Kopa Libertadores“ 2000. i 2001. godine i bio je redovni reprezentativac Kolumbije.

 Kćerka radi kao elektroinžinjer

Kralj kokaina i šef narkokartela Pablo Eskobar ubijen je 1993. u policijskoj akciji. Bio je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, a svoje carstvo izgradio je krijumčarenjem droge. Dvije godine nakon njegove smrti sin i udovica zbog vlastite sigurnosti pobjegli su u Argentinu, a Eskobarova kćerka Manuela živi u Sjevernoj Karolini pod drugim imenom i radi kao elektroinžinjer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.