ARHEOLOGIJA

Fosil star 99 miliona godina: Prvo mladunče zmije iz ere dinosaura pronađeno u ćilibaru

Screenshot: YouTube

Avaz.ba

22.7.2018

Grupa naučnika pronašla je u Mijanmaru prvo mladunče zmije u fosiliziranom obliku u jantaru ili ćilibar s iznimno očuvanom koštanom strukturom, prenosi "National Geographic". Fosil je star otprilike 99 miliona godina. To je najstarija zmija ikad pronađena u šumovitom okruženju. 

Niko nikad nije vidio fosilizirano mladunče zmije. Zaista je čudesno da je ovaj primjerak star gotovo sto miliona godina - navodi koautor istraživanja Mišel Kaldvel (Michael Caldwell), stručnjak za fosilizirane reptile na Univerzitetu Alberta u Edmontonu u Kanadi. 

- Nejasno je jesu li te rane zmije rađale mlade, što je čest slučaj kod današnjih zmija, ili su polagale jaja. No, s obzirom na veličinu i razvojni stadij ovog fosila, sasvim sigurno se radi o novorođenčetu - dodaje Kaldvel.

Još jedan dio jantara, također pronađen u rudnicima u Mijanmaru (Burma), vjerovatno sadrži komadić zmijske kože koji bi mogao pripadati odrasloj jedinki ovog fosila ili nekoj drugoj vrsti koja je živjela u to doba.

Istraživači nisu sasvim sigurni radi li se o zmijskoj koži, no veličina, oblik i raspored ljuski upućuju na to. Ako se ta pretpostavka pokaže ispravnom, to će, također, biti prvi komad zmijske kože ikad pronađen u ovoj fosilnoj smoli.

Voditelj istraživanja Lida Ksing (Xing), s kineskog Univerziteta za geonauke, navodi da su kod istraživanja uzoraka koristili napredne rendgenske skenere koji su im pomogli da stvore vrlo detaljan trodimenzionalni model anatomije fosila.  

Budući da je duga tek oko 5 centimetara, zmiju je bilo vrlo teško jasno uočiti golim okom, no rendgenski snimci omogućili su timu da pažljivo prouči oblik i položaj kostiju zmije, što uključuje i impresivnih 97 pršljena.

Mladunčetu zmije nedostaje lubanja, pomoću koje bi naučnici mogli dobiti još mnogo više informacija o njegovom staništu, prehrambenim navikama i odnosima prema drugim zmijama. Ipak, pronalazak jedne takve zmije u jantaru u Burmi znači da se vjerovatno može pronaći još takvih vrsta.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.