SLOVENIJA

Majka troje djece zapovijedat će vojskom

Diplomirala na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani i Kraljevskom koledžu vojnih nauka u Londonu, a 2009. godine završila master na Univerzitetu u Londonu

Imenovanje odobrio i Pahor. 24ur

Avaz.ba

29.11.2018

Slovenska vlada imenovala je Alenku Ermenc na mjesto načelnice glavnog štaba slovenske vojske, čime je ona postala prva žena na toj poziciji. Predsjednik Slovenije Borut Pahur saopćio je da se slaže s odlukom ministra odbrane da postavi vojnog generala Ermenc kao načelnicu Generalštaba slovenske vojske. 

Bogato iskustvo

Pahor, koji je po ustavu zapovjednik oružanih snaga, objasnio je da je podržao prijedlog ministra odbrane Karla Erjavca zbog toga što Ermenc ispunjava sve zahtjeve za ovu poziciju i ima mnogo iskustva u vodstvu.

- Vojni general Alenka Ermenc ispunjava visoke stručne kriterije, ima bogato iskustvo u vođenju i pokazuje odlučnost za obavljanje potrebnih zadaća - navedeno je u saopćenju iz Pahorovog ureda.

Slovenski predsjednik prije ovog imenovanja u petak je unaprijedio Alenku Ermenc u čin vojnog generala. Pahor je dodao da njeno imenovanje na novu dužnost shvata kao dio napora da slovenska vojska poveća svoje sposobnosti i spremnost u izvršavanju odbrambenih i sigurnosnih zadaća.

Ermenc je diplomirala na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani i Kraljevskom koledžu vojnih nauka u Londonu, a 2009. je završila master na Univerzitetu u Londonu. Iste godine je provela šest mjeseci na Kosovu u sklopu KFOR-a.

U slovenskim oružanim snagama je na službi već 27 godina. Majka je troje djece, a živi u Kamniku, matičnoj općini sadašnjeg predsjednika Vlade Marjana Šarca.

Šestina sastava

U martu ove godine imenovana je za zamjenika načelnika Generalštaba, što je tada bila najviša pozicija za jednu ženu u vojsci. Ermenc je prva žena na čelu glavnog štaba neke od vojski članica NATO-a, a možda je riječ i o jedinom takvom slučaju u svjetskim razmjerima. U slovenskoj vojsci, koja broji nešto više od 7.000 pripadnika, šestinu ukupnog sastava, bilo da je riječ o oficirskom, dooficirskom ili vojničkom sastavu, čine žene.

Promjene na vrhu

Slovenski mediji navode da se promjena na vrhu glavnog štaba očekivala, jer je sadašnji šef glavnog štaba postavljen na to mjesto kao privremeno rješenje, nakon što je s njega smijenjen prijašnji načelnik Andrej Osterman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.