ZANIMLJIVOSTI

Izlet u nebo za 280 dolara u Vijetnamu

Mnogi kažu da to nije putovanje za osobe sa slabim srcem

I.K.

28.4.2019

(VIDEO: Indira KRIJEŠTORAC)


Baloni u duginim bojama koji su letjeli iznad drevnog grada Hue u Vijetnamu oduševili su turiste, ali i mještane ovog grada.

Nekoliko balona - uključujući jedan u obliku hobotnice, drugi u obliku srca - ponudili su pogled iz zraka na kamenu tvrđavu nekadašnje prijestonice koja je bila sjedište vijetnamskih careva. Organizatori Festivala balona se nadaju da će na ovaj način pokrenuti strast za letenjem u ovom turističkom gradu, a mnogi kažu da to nije putovanje za osobe sa slabim srcem.

- Kada se balon počeo dizati, mantalo mi se i mogao sam da vidim cijeli grad - izjavio je jedan od turista.

Inače, drevni grad Hue je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Vijetnama, koja je prošle godine privukla oko 4,3 miliona posjetilaca.

Većina posjetilaca putuje pješice ili biciklima da bi vidjeli drevne gradske pagode, carske grobnice i tvrđavu i druge objekte, na kojim je još vidljiva intenzivna borba tokom Vijetnamskog rata.

Ljubitelji balona se nadaju da će se situacija u ovom gradu promijeniti i da će baloni postati popularniji.

- Zaista se nadam da će baloni biti popularniji i bliži vijetnamskom narodu - rekao je Vo Ngoč Ha, jedan od organizatora trećeg godišnjeg festivala.

Inače, 40-minutni "izlet u nebo", odnosno vožnja balonom košta 280 dolara (491 KM), što je van dosega većine.

Upravo zbog toga mnogi posjetioci odlučuju se za kraću vožnju ili događaj prate sa zemlje, uživajući u pogledu i fotografirajući se.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.