SARDINIJA

Uhvatili ih sa 40 kilograma pijeska, sada im prijeti šest godina robije

Prema zakonu donešenom 2017. godine, trgovina pijeskom, šljunkom i školjkama je nelegalna i kažnjava se novčanim iznosima do 3.000 eura

Na Sardiniji je strogo zabranjeno odnošenje pijeska sa plaža. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

20.8.2019

Jednom paru iz Francuske koji je uhvaćen sa 40 kilograma pijeska u automobilu kada je odlazio sa Sardinije prijeti zatvorska kazna od šest godina.

Oni su izjavili da su pijesak uzeli kao suvenir i da nisu bili svjesni da krše zakon. Naime, poznati sardinijski bijeli pijesak se smatra javnim dobrom i strogo ga je zabranjeno iznositi sa ostrva. 

Godinama se lokalno stanovništvo bunilo zbog lopova koji su krali prirodne znamenitosti, uključujući i pijesak, zbog čega je donijet zakon kojim se zabranjuje iznošenje pijeska, šljunka i školjki sa ostrva.

Turisti, najviše Evropljani, a među njima i Italijani, pijesak stavljaju u flaše i potom ga prodaju na onlajn aukcijama.

Prema zakonu donešenom 2017. godine, trgovina pijeskom, šljunkom i školjkama je nelegalna i kažnjava se novčanim iznosima do 3.000 eura.

Francuskom paru zato sada prijeti zatvorska kazna između jedne i šest godina zbog krađe, i to uz otežavajuću okolnost pošto se radi o krađi imovine koja je javno dobro.

Francuzi su pijesak natrpali plastične flaše, a uzeli su ga sa plaže Čija, koja se nalazi na južnom dijelu Sardinije. Policija ga je pronašla u njihovom automobilu dok su, u luci Tores, čekali da se ukrcaju na trajekt za Tulon.

Vlasti su zabrinute jer sa ostrva godišnje nestane nekoliko tona dragocijenog pijeska.

- Pješčane plaže su jedna od glavnih atrakcija na Sardiniji. Njima prijete dvije pojave: erozija, koja je dijelom prirodna i izazvana podizanjem nivoa mora zbog klimatskih promjena, i krađa pjeska koju počine turisti - rekao je za BBC ekolog Pjerluiđi Koko, stanovnik glavnog grada Sardinije Kaljarija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.