NARKOKARTELI

Četiri kraljice droge u svijetu: Lica anđela, mozak đavola

Narkokarteli nisu rezervirani samo za muškarce, dokazuje to primjer žena koje su često i okrutnije od svojih kolega

Žene nisu samo na visokim položajima nego često obavljaju i prljave poslove. Agencije

Avaz.ba / Kult.com

17.9.2019

Prema procjenama policije i sigurnosnih službi, broj žena u narkokartelima narastao je u posljednje tri godine za oko 400 posto, a dobar dio njih naslijedio je svoje ubijene muževe na njihovim mjestima u kriminalnim organizacijama. Žene nisu samo na visokim položajima nego često obavljaju i prljave poslove, piše Kult.com.

1. Griselda Blanko - Crna udovica

Blanko: Osim nadimka Crna udovica, zovu je i "kuma kokaina". Agencije

''Sve što muškarac radi, žena može bolje - jer su strastvenije'', jedna je od izjava ove Kolumbijke koja se popela na čelo jednog mafijaškog kartela sredinom 80-ih, kad je Majamijem vladala tzv. kokainska groznica. 

Kriminalu je Griselda Blanko (Blanco) bila sklona još od rane dobi - već s 11 godina je otela jedno dijete, a put ju je odveo u SAD, gdje je postala organizatorica mreže koja je kokain dopremala iz Kolumbije te ga raspačavala po Americi. Zbog toga je, osim nadimka Crna udovica, dobila i onaj "kuma kokaina".

U svoje zlatno doba Griselda je zarađivala i po osam miliona dolara na mjesec, a do kultnog statusa je došla zahvaljujući svojoj bezobzirnosti u poslovima. Pretpostavlja se kako je odgovorna za više od 200 ubistava, a policija ju je uhapsila tek 1985. Nakon deset godina provedenih u američkim zatvorima, deportirana je u Kolumbiju. Umrla je 2012., u uličnoj pucnjavi u gradu Medelina.

2. Endži Sanklemente Valensija

Valensija: Radila kao fotomodel za donje rublje. Agencije

Također, Kolumbijka Endži Sanklemente Valensija (Angie Sanclemente Valencia) javnosti je postala poznata kad je pobijedila na jednom od tamošnjih izbora za Miss. Radila je kao fotomodel za donje rublje. Ali titula misice joj je oduzeta dva dana nakon osvajanja krune, jer je otkriveno da je protivno pravilima takmičenja - udata i to je zatajila. Međutim, brak joj, također, nije išao, pa je završila u vezi s vođom jednog meksičkog kartela pod nadimkom Čudovište.

On ju je učio i uveo u posao, a kad su prekinuli, odlučila je pokrenuti vlastiti posao s drogom. To joj je išlo jako dobro, pa je bez problema dopremala drogu iz Argentine u Englesku preko modela koji su radili u njenoj manekenskoj agenciji, a koja je bila samo paravan za "mule".

Ipak, sreća joj je na kraju okrenula leđa te je jedna od manekenki otkrivena s drogom, ona ju je otkucala, pa je Endži završila u zatvoru u Argentini. Nakon tri godine provedene tamo, deportirana je natrag u Kolumbiju.

3. Anel Violeta Norijega Rios

Rios: Poznatija kao Kraljica zločina ili Lijepa. Agencije

Anel Violeta Norijega Rios, poznatija među svojim sunarodnjacima kao Kraljica zločina ili Lijepa, već je godinama na listi najtraženijih zločinki Sjeverne i Srednje Amerike, a u Los Anđelesu je uhapšena sasvim slučajno, u unajmljenom stanu latinoameričke četvrti El Monte.

Rios je bila šef “ispostave” narkokartela “La Familia” u SAD te je bila zadužena za organizaciju i nadzor prodaje metamfetamina, marihuane i kokaina na području SAD.

4. Sandra Avila Beltran

Beltran: Smrt obojice muževa pod nerazjašnjenim okolnostima. Agencije

Sandra Avila Beltran je bila jedna od prvih žena koje su se probile u mutne vode narkobiznisa, a svojim je radom zaslužila nadimak "Kraljica Pacifika". Ona je bila veza između dva ozloglašena kartela - meksičkog Sinaola te kolumbijskog Norte del Valle te je to odrađivala diplomatski, ali i odlučno.  

Koliko je bila vođena svojim ciljem, govori i činjenica da se udavala dva puta, a u oba slučaja muževi su joj bili korumpirani policijski službenici koje je zavela novcem i moći posla s drogama.

Ali, obojica su supruga završila na isti način – smrću pod nerazjašnjenim okolnostima. Kada je 2002. godine njen sin otet, obratila se policiji, što je otvorilo istragu koja je dovela do njenog hapšenja pet godina kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.