EGIPAT

Pogledajte kovčeg koji je stoljećima čuvao ostatke vladara Tutankamona

Restauratori će neinvazivnom opremom pokušati zatvoriti pukotine i popraviti dijelove poklopca sarkofaga koji su oslabili

Sarkofag je prenesen u laboratorij muzeja u Gizi. Agencija

Z.K. / Daily mail

22.9.2019

Zlatni spoljni kovčeg koji je stoljećima čuvao ostatke egipatskog vladara Tutankamona, iznesen je iz grobnice i uskoro će početi njegova restauracija. Sarkofag je prenesen u laboratorij muzeja u Gizi, a restauracija bi trebala trajati osam mjeseci.

U ovom veličanstvenom kovčegu bila su dva manja kovčega, u kojima je bila Tutankamonova mumija. Prvi kovčeg bio je izrađen od punog zlata, drugi od drveta sa pozlatom, a posljednji kovčeg, koji će uskoro ponovo zasjati u punom sjaju,  napravljen je, također, od drveta, ali su na njega postavljeni zlatni listići.

Restauratori će neinvazivnom opremom pokušati zatvoriti pukotine i popraviti dijelove poklopca sarkofaga koji su oslabili. Nakon što se restauracija završi, sarkofag će biti izložen u Velikom egipatskom muzeju i to će biti prvi put da će sva tri kovčega biti zajedno nakon što je grobnica pronađena.


Ko je bio Tutankamon?

Tutankamon, poznat kao Zlatni Faraon, bio je vladar najpoznatije staroegipatske dinastije i vladao je od svoje osme do 19. godine. Vjeruje se da je umro 1324. godine p. n. e., a njegova grobnica pronađena je netaknuta. Uzrok njegove smrti dugo nije bio poznat. Egipatski arheolog Zahl Havas (Zahi Hawass) objavio je 2005. godine rezultate istraživanja Tutankamonove mumije, ali u njima nije bilo podataka koji bi ukazivali na to da je faraon ubijen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.