ANTARKTIK

Znate li da se u lavi ovog vulkana nalazi zlato: Evo koliko grama dnevno izbaci

Lava koja izlazi iz planine Erebus nosi sa sobom vreli plin koji sadrži zlato i druge materijale koji isparavaju na visokim temperaturama

Ovaj fenomen je otkriven 1991. godine. Ourbreathingplanet.com

E. Ag.

19.4.2024

Na Antarktiku, na planini Erebus, postoji vulkan koji izbacuje male količine zlata, otprilike 80 grama dnevno.

Ovaj fenomen je otkriven 1991. godine od američkih geologa, a sada je ponovo aktivan. Vrijednost zlata koje izbacuje vulkan iznosi oko 6.000 dolara dnevno, iako tačna cijena varira u zavisnosti od kvaliteta zlata i drugih faktora.

Filip Kajl s Instituta za rudarstvo i tehnologiju Novog Meksika u Sokoru opisuje zlatne naslage kao geološki kuriozitet. On objašnjava da lava koja izlazi iz planine Erebus nosi sa sobom vreli plin koji sadrži zlato i druge materijale koji isparavaju na visokim temperaturama, piše 24sedam.rs.

Kada se taj plin hladi u kontaktu sa zrakom, materijali kao što su cink i bakar izdvajaju se na površini, dok Kajl sugerira da se zlato može kristalisati na površini lave dok plin izlazi. Ovaj proces se odvija unutar metar ili dva od vruće lave.

Iako sam plin sadrži premalo zlata da bi formirao kristale u zraku, čestice zlata mogu se povećavati tokom nekoliko minuta ili sati prije nego što se izbace u atmosferu, s obzirom na relativno sporu emisiju plina na planini Erebus. Ovo istraživanje je prenio. New Scientist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.