ČETVRTI PUT OD DECEMBRA

Vulkan na Islandu i dalje izbacuje dim i lavu u zrak

Magma se akumulirala pod zemljom na poluostrvu Rejkjanes u blizini glavnog grada Islanda

Vulkan na Islandu. Anadolija

FENA

18.3.2024

Vulkan na Islandu koji je eruptirao u subotu po četvrti put od decembra i dalje je u ponedjeljak izbacivao dim i svijetlo narandžastu lavu u zrak, iako su infrastruktura i obližnji ribarski grad za sada sigurni, saopćile su vlasti.

Magma se akumulirala pod zemljom na poluostrvu Rejkjanes u blizini glavnog grada Islanda Rejkjavika od posljednje erupcije u februaru, što je navelo vlasti da upozore na skoru erupciju.

Vrijeme upozorenja kasno u subotu bilo je samo 15 minuta prije nego što su fontane rastopljene stijene počele da se uzdižu iz pukotine duge tri kilometra, otprilike iste veličine i na istom mjestu kao i prethodna erupcija.

Oko podne u ponedjeljak tokovi lave su se smirili u jednom od tri područja koja su bila aktivna prethodnog dana, navodi Islandski meteorološki ured u saopćenju.

Barijere koje su napravili stanovnici uspjele su odvesti lavu od infrastrukture, uključujući geotermalnu elektranu Svartsengi i Grindavik, ribarski gradić od oko 4.000 stanovnika.

Snimci javnog emitera RUV pokazuju kako lava teče nekoliko stotina metara od grada koji je evakuiran tokom erupcije u novembru i ponovo tokom još jedne u februaru.

- Odbrana u Grindaviku je dokazala svoju vrijednost... usmjerila je tok lave u željenom smjeru - saopćila je lokalna komunalna kompanija HS Orka, dodajući da je infrastruktura koja vodi do elektrane Svartsengi netaknuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.