ALARMANTNO

Ljekari upozoravaju: Ubod krpelja može stvoriti smrtonosnu alergiju

Alarmantno upozorenje. Ilustracija

Avaz.ba / Dnevnik.hr

7.10.2019

Krpelji, upozoravaju svjetski doktori, osim lajmske bolesti mogu prenijeti i potencijalno smrtonosnu alergiju na sve crveno meso. Riječ je o alergiji za koju nema lijeka, a ona uključuje svinjetinu, janjetinu, govedinu i drugo crveno meso (divljač također). 

U Velikoj Britaniji zabilježeno je pet slučajeva u kojima su pacijenti razvili ozbiljnu alergiju na crveno meso, koju su dobili nakon uboda krpelja. Za alergiju ne postoji lijek, samo preventivne mjere, a one su potpuno izbjegavanje konzumiranja crvenog mesa, prenosi Dnevnik.hr.

Upozorenje britanskih doktora objavljeno je u znanstvenom časopisu "Annals of Allergy, Asthma and Immunology". Oni u istraživanju pojašnjavaju da neki krpelji u sebi nose tip šećera nazvan "alfa-gal" koji se nalazi u većini životinja, ali ne i u primata, među koje spada i čovjek.

Krpelji alfa-gal pokupe sisajući krv domaćim životinjama ili divljači te ga slinom prenose kad ubodu čovjeka.

Čovjekov imunološki sistem inače ne registrira alfa-gal prilikom normalne konzumacije crvenog mesa jer on prolazi samo kroz probavni sistem.

No kad se u čovjekov organizam unese putem krvotoka, i to više puta, imunološki sistem može ga prepoznati kao strano tijelo i proizvesti čitavu vojsku antitijela protiv tog tipa šećera.

To na kraju rezultira reakcijom na crveno meso već i kod samog mirisa, a ona postaje drastično intenzivnija prilikom njegove konzumacije.

Simptomi uključuju osip, bol u trbuhu, oticanje dušnika te čak i anafilaktički šok.

No to nije sve, jer dok većina alergijskih reakcija nastupa trenutno nakon izlaganja alergenu, u ovom slučaju ona izbija tek tri do osam sati nakon konzumacije crvenog mesa, upozoravaju doktori.

Na kraju upozoravaju na znatan nedostatak osviještenosti na ovaj alergen te tek 21 posto pravilnih dijagnoza pacijenata unutar godinu od javljanja prvih simptoma te alergije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.