IMPLEMENTACIJA

EU dala dozvolu: Ubrzava se širenje 5G mreže

Evropska komisija prihvatila je Pravila za implementaciju bežičnih pristupnih tačaka koje pokrivaju malo područje, tzv. malih antena, koje su nužne za razvoj 5G mreže u Evropi.

Ubrzava se širenje 5G mreže. Ilustracija

A. M. / Avaz.ba

2.7.2020

Evropska komisija prihvatila je Pravila za implementaciju bežičnih pristupnih tačaka koje pokrivaju malo područje, tzv. malih antena, koje su nužne za razvoj 5G mreže u Evropi.

“Bežična 5G mreža predstavlja temelj društvenog i privrednog razvoja za Evropu jer će omogućiti nove usluge u medicini, energetici, transportu, obrazovanju i brojnim drugim područjima. Njihova važnost još je vidljivija danas jer igraju ključnu ulogu u našem oporavku od krize izazvane koronavirusom”, rekao je povjerenik EU za unutrašnje tržište Tijeri Preton.Pravovremeno lansiranje 5G tehnologije. Getty Images

“Zajedno sa zemljama članicama moramo da postavimo temelje za pravovremeno lansiranje 5G tehnologije, bez ograničavajućih administrativnih barijera. To će, dugoročno, stvoriti potražnju u našim industrijama i podstaknuti Evropsku inovativnost i kompetitivnost”, dodao je Pejton.

Kako iz Evropske komisije ističu, Pravila preciziraju fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija 5G mreže. Time bi trebalo da se pojednostavi i ubrza instalacija 5G mreža. Također, smatra se i da bi takve mreže trebalo da budu izuzete od dobijanja dozvola za instalaciju, ali da ostanu pod nadzorom nacionalnih tijela.

Iz Komisije ističu kako bi male antene trebalo da budu postavljene tako da osiguravaju zdravlje i sigurnost ljudi, kao i da moraju da ispunjavaju stroga Evropska pravila o izloženosti zračenju, koja su u prosjeku 50 puta strožija od međunarodnih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.