EGIPAT

Stručnjaci napokon riješili misteriju smrti jezive vrišteće mumije

Naučnici su, pomoću modernog CT skeniranja, napokon otkrili da je uzrok njene smrti (prije 3.000 godina) bio srčani udar

Natpis na platnu otkrio je da se radi o egipatskoj princezi. PrintScreen

E. H. / Avaz.ba

20.7.2020

U jednoj su egipatskoj grobnici, prvi put otkrivenoj krajem 19. stoljeća, pokopani članovi kraljevske porodice, a o sudbini jedne mumije dosad se nije mnogo znalo.  

Natpis na platnu otkrio je da se radi o egipatskoj princezi, ali ono što je najviše privuklo pažnju bio je bolom iskrivljen izraz njenog lica.  

Nazivali su je mumija vrišteće žene.

Naučnici su, pomoću modernog CT skeniranja, napokon otkrili da je uzrok njene smrti (prije 3.000 godina) bio srčani udar. Također su otkrili da je umrla u svojim šezdesetima te je zadržala položaj i izraz lica koji je imala u trenutku smrti, prenosi Independent.


Nazivali su je mumija vrišteće žene. PrintScreen

- Pretpostavljamo da njeno tijelo nisu našli dok od smrti nije prošlo nekoliko sati, stoga je već nastupila mrtvačka ukočenost. Zbog toga joj nisu mogli zatvoriti usta niti joj izravnati tijelo prije balzamiranja - naveo je egiptolog Zahi Hawas koji je radio na ovom projektu.  

Na njenim je povojima navedeno da se radi o „kraljevskoj kćeri, kraljevskoj sestri Mereta Amona“.

U istoj grobnici je pronađena još jedna, puno slavnija, vrišteća mumija. Radi se o mumiji muškarca koji vrišti, a naučnici su već ranije otkrili da je to tijelo princa Pentawera, sina faraona Ramsesa III.

Pentawer je bio prisiljen počiniti samoubistvo jer je sudjelovao u uroti da se ubije njegov otac te da on zasjedne na prijestolje. U trenutku smrti imao je između 18 i 20 godina.

Za razliku od žene koja je mumificirana prema svim pravilima koja su tad vrijedila, njega nisu mumificirali, već su ga jednostavno pustili da se osuši i umotali ga u ovčju kožu, što je označavalo da je "nečist".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.