PANAMA

Zavirite u selo izgrađeno od plastičnih flaša

Ostrvo posjeti godišnje preko 100 hiljada ljudi

Ostrvo posjeti godišnje preko 100 hiljada ljudi. AGENCIJE

A. F.

21.5.2021

U ovom selu od plastičnih flaša postoji i zatvorska ćelija u kojoj možete prenoćiti i tako “platiti za svoje zločine protiv planete”. Ideja je da posjetioci shvate koliko zapravo plastičnih flaša troše i da svjesno smanje upotrebu plastike.

Kanađanin Rober Bezo je 2012. godine došao na arhipelag Bokas del Toro (Bocas del Toro) u Panami kako bi pomogao u zbrinjavanju plastičnog otpada i recikliranju na ostrvima. Za godinu i po, koliko je proveo radeći na ovom projektu, sakupio je oko milion plastičnih flaša.

Ekološko selo. AGENCIJE

Bezo je odlučio da od smeća napravi građevinski materijal i izgradi ekološko selo od plastičnih flaša. Plastične flaše su i ranije korišćene za izgradnju ekoloških kuća, ali ovaj ambiciozni projekat je podrazumijevao izgradnju cijelog sela na površini od oko 33 hektara.

Za stvaranje jednog objekta, prvo se napravi čelični kavez koji se onda ispuni plastičnim flašama i na kraju betonira. Bezo tvrdi da je plastika odličan izolator, a da je njegova metoda gradnje vrlo brza. Trajnost ovih kuća je zagarantovana, budući da je plastici potrebno i do 500 godina kako bi se u potpunosti razgradila.

Takođe, još jedna prednost ovih kuća je i njihova otpornost na zemljotrese jer je plastika izuzetno čvrst, ali fleksibilan materijal.


Dvorac. AGENCIJE

Prvo eko selo na svijetu čije su kuće izgrađene od plastičnih flaša obuhvata nekoliko objekata – uključujući i najveći dvorac napravljen od plastičnih flaša prema Ginisovoj knjizi rekorda. Plastični dvorac ima četiri sprata, visok je 14 metara i napravljen je od 40.000 flaša. U njemu se nalaze četiri sobe, sala za obroke, ali i vidikovac na vrhu.

U ovom selu od plastičnih flaša postoji i zatvorska ćelija napravljena od 10.000 boca u kojoj se može prespavati za 30 dolara. Glavni cilj noćenja je da se okaju ekološki grijesi koje smo počinili, odnosno da osvijestimo koliko plastike trošimo i da smanjimo upotrebu ovoga materijala u svakodnevnom životu.

Ostrvo posjeti godišnje preko 100 hiljada ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.