HISTORIJA

Na današnji dan: U Beogradu umro Milan Delčić Delča

Njegove najpoznatije pjesme su “Beograd spava”, “Siđi do reke”, “Nove godine”, “Izgleda da mi smo sami”

Milan Delčić Delča. Arhiv

A. Ka.

24.7.2021

Na današnji dan 1704. britanske snage pod komandom admirala Georgea Rookea preuzele Gibraltar od Španaca.

1783. Rođen južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar. Oslobodio najveći dio Južne Amerike od španske vlasti i bio prvi predsjednik Kolumbije i Gornjeg Perua, koji je po njemu nazvan Bolivija.

1906. Umro Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze.

Mirovni ugovor

1923. U Laussani potpisan mirovni ugovor Turske i savezničkih sila, kojim se Turska odrekla svih neturskih teritorija koje je izgubila u Prvom svjetskom ratu, ali dobila je Jedrene i istočnu Trakiju, čime su definitivno određene granice evropskog dijela turske države.

1946. SAD izvele prvu podvodnu atomsku probu na koralskim ostrvima Bikini u zapadnom Pacifiku.

1974. Konstantin Karamanlis, poslije sedmogodišnje vladavine vojne hunte u Grčkoj, obrazovao prvu civilnu vladu i proglasio opštu amnestiju za sve političke zatvorenike.

1976. Američki svemirski brod Viking 1 spustio se na Mars.

1980. Umro britanski filmski glumac, komičar Peter Sellers. Proslavio se filmom “Dr. Strangelove” i serijom filmova o inspektoru Clouseau.

1981. U kineskoj provinciji Sečuan u poplavama poginulo više od 700 ljudi, a 1,5 miliona ostalo bez domova.

Isaac Bachevis Singer1991. Umro američki pisac, porijeklom poljski Jevrejin, Isaac Bashevis Singer, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1978. Smatra se najznačajnijim modernim piscem na jidišu. Njegova djela su i u engleskom prevodu.

1995. Bombaš samoubica, član militantne islamske organizacije Hamas, aktivirao bombu u autobusu u Tel Avivu od čije je eksplozije poginulo šest, a ranjeno 32 ljudi.


1996. U predgrađu Kolomba, glavnog grada Šri Lanke, poginulo 57, povrijeđeno više od 500 ljudi u eksploziji dvije bombe podmetnute u prigradski voz, za šta su optuženi tamilski pobunjenici.

2000. Umro francuski filmski reditelj Claude Sautet. Proslavio se filmom “Vreli asfalt”, a za film “Sasvim obična priča” 1980. osvojio Oscar.

2003. Bosanski Srbin Darko Mrđa pred Tribunalom u Haagu priznao krivicu za ubistvo oko 200 Bošnjaka i Hrvata na planini Vlašić, u ljeto 1992, a tužilaštvo odustalo od optužbe za istrebljenje i zločin protiv čovječnosti. Osuđen na 17 godina zatvora.

2011. U Beogradu umro Milan Delčić Delča, dramaturg, muzičar i konceptualni umjetnik, jedan od pionira jugoslovenskog novog talasa. Njegove najpoznatije pjesme su “Beograd spava”, “Siđi do reke”, “Nove godine”, “Izgleda da mi smo sami”.

Srušio se avion

2013. U udesu kada je voz sa 218 putnika i četiri člana osoblja na ulasku u stanicu u Santiago de Compostela u Španiji izletio iz šina i udario u zid, poginulo je 80 ljudi, a 70 je povrijeđeno.

2014. Avion Air Algerie srušio se iznad sjevernog Malija na putu ka Alžiru sa 110 putnika i šest članova posade.

2015. Autokompanija Fiat Chrysler povukla je sa tržišta 1,4 miliona automobila i kamiona u Americi kako bi apdejtovala softver. Do ove odluke dolazi dan pošto su dva hakera objelodanila da su preko interneta preuzela kontrolu nad jednim vozilom Jeep Cherokee.

2017. U napadu bombaša samoubice u centru Lahorea na istoku Pakistana ubijeno je najmanje 25 ljudi. Meta su bili policajci koji su provodili akciju rastjerivanja uličnih prodavača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.