PODUZETNICI IZ UKRAJINE

Ovi momci su sada milijarderi zahvaljujući gramatičkim greškama

Ključni proizvod kompanije je besplatna verzija Grammarly-a, koja postoji od 2015. godine, sa mogućnošću kupovine napredne verzije, po cijeni od 12 do 30 dolara mjesečno

Maks Litvin i Aleks Ševčenko. AGENCIJE

A. F.

1.12.2021

Dvojica preduzetnika porijeklom iz Ukrajine, Maks Litvin i Aleks Ševčenko, postali su milijarderi zahvaljujući odličnom poznavanju gramatike. Oni su 2009. godine, uz pomoć programera Dmitra Lidera, osmislili Grammarly – pomoćnu alatku koja ispravlja vaše gramatičke greške u kucanju.

Prema podacima Pitchbook-a, oko 22 posto Grammarlyja je u vlasništvu investitora koji su podržali ovu ideju svojim donacijama. Dmitro Lider ima svega jedan posto udjela, što znači da Litvin i Ševčenko imaju po 35 posto kapitala, odnosno svaki od njih “težak” je oko 4 milijarde dolara, procjenjuje Forbes.

Spin-off proizvodi

Kompanija sa sjedištem u San Francisku pokrenuta je prije 12 godina pod imenom Sentenceworks, kao proizvod namijenjen da pomogne studentima u gramatici i pravopisu, a da biste ga koristili morali ste da se pretplatite. Vremenom su napredovali, te je Grammarly danas veoma korisna alatka za uklanjanje gramatičkih grešaka u mailovima, dokumentima i slično.

Kompanija je objavila i spin-off proizvode poput Grammarly for Business, program koji služi za provjeru gramatike za korporativnu upotrebu. Među njihovim klijentima su velike korporacije kao što su Zoom, Dell, Cisco i Expedia.

Ključni proizvod kompanije je besplatna verzija Grammarly-a, koja postoji od 2015. godine, sa mogućnošću kupovine napredne verzije, po cijeni od 12 do 30 dolara mjesečno. Kompanija tvrdi da ima 30 miliona korisnika dnevno, na više od 500.000 aplikacija i web stranica, uključujući brojne web-pretraživače, aplikacije za e-poštu, društvene mreže i Microsoft Word.

Spriječavanje plagiranja

Grammarly nije jedina kompanija koju su dvojica Ukrajinaca osnovala zajedno. Litvin i Ševčenko upoznali su se na fakultetu. Ideja za Grammarly potekla je iz njihovog prethodnog poduhvata iz studentskih dana – MyDropBox. Ovaj proizvod osmislili su kako bi spriječili studente da plagiraju svoje seminarske i diplomske radove.

Litvin i Ševčenko danas žive u Vankuveru, a njihova kompanija ima svoje kancelarije u San Francisku, Vankuveru i Kijevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.