NAKON 13 SATI TRENINGA

Japanski naučnici ‘naučili’ robota da oguli bananu

Nadaju se da bolje obučeni roboti mogu ublažiti japanske probleme s nedostatkom radne snage, na primjer u kutijama za ručak s pretincima ili tvornicama za preradu hrane koje uvelike ovise o ljudskom radu

Robot ogoli bananu za tri minute. AGENCIJE

A. F.

12.4.2022

Iako je robot uspješan u 57 posto slučajeva, guljenje banane ukazuje na budućnost u kojoj će mašine obavljati suptilnije operacije od pomicanja metalnih dijelova ili isporuka kafe.

Roboti u Japanu u tvornicama obavljaju jednostavne zadatke ili dostavljaju hranu posjetiteljima restorana, ali znanstvenici su predstavili robota koji je sposoban izvršiti delikatan zadatak guljenja banane bez gnječenja unutrašnjosti voća

Iako je stroj s dvije ruke uspješan samo u 57 posto slučajeva, guljenje banane ukazuje na budućnost u kojoj će strojevi obavljati suptilnije operacije od pomicanja metalnih dijelova ili isporuka kafe.

Video naučnika sa sveučilišta u Tokiju pokazao je kako robot hvata i guli bananu s obje ruke za otprilike tri minute.


Uspjeh postignut nakon više od 13 sati treninga

Naučnici “trenirali” su robota koristeći proces “dubokog učenja imitacije” u kojemu su demonstrirali akciju guljenja banane stotine puta kako bi proizveli dovoljno podataka da robot nauči radnje i replicira ih. U ovom slučaju, uspjeh s bananama postignut je nakon više od 13 sati treninga.

Nadaju se da bolje obučeni roboti mogu ublažiti japanske probleme s nedostatkom radne snage, na primjer u kutijama za ručak s pretincima ili tvornicama za preradu hrane koje uvelike ovise o ljudskom radu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.