OD 4.000 KALORIJA

Šta se nalazilo u terenskom obroku britanske vojske prije Dana D?

Isprva se vjerovalo da je vojni terenski obrok datira iz pedesetih godina prošlog vijeka, ali detaljnom analizom je ustanovljeno da je riječ o izuzetno rijekom paketu hrane koji potiče iz Drugog svjetskog rata

Vojna kutija. AGENCIJE

A. F.

14.6.2022

U britanskom muzeju Keep Military pronađeno je ono što se smatra posljednjim "preživjelim" vojnim terenskim obrokom koji je dat vojnicima prije iskrcavanja u Normandiji.

Takozvani Asault Rašun Pak  (Assault Ration Pack) je u junu 1944. godine dan britanskim vojnicima i članovima zemalja Komonvelta uoči Dana D, a hrana u njemu trebalo je obezbijedi dovoljno kalorija i energije za 24 sata.Tačnije, vojnike je snabdijevala s oko 4.000 kalorija koliko im je trebalo za jedan dan.

Krhka voštana kutija sada se nalazi u muzejskom skladištu. Nakon rendgenskog snimanja utvrđeno je da sadrži sve originalne sastojke: tri energetske pločice od čokolade i grožđica, deset keksa, čaj, šećer, mlijeko, meso, bombone, žvakaće gume i četiri komada toaletnog papira.

Isprva se vjerovalo da je vojni terenski obrok datira iz pedesetih godina prošlog vijeka, ali detaljnom analizom je ustanovljeno da je riječ o izuzetno rijekom paketu hrane koji potiče iz Drugog svjetskog rata.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.