MALDIVI

U Indijskom okeanu gradi se plutajući grad za 20.000 ljudi

Modularne jedinice se grade u lokalnom brodogradilištu, a zatim se odvlače u plutajući grad

Maldivi uskoro dobijaju plutajući grad. AGENCIJE

A. F.

20.6.2022

U tirkiznoj laguni Indijskog okeana, samo deset minuta vožnje brodom od Malea, glavnog grada Maldiva, gradi se plutajući grad, dovoljno velik da primi 20.000 ljudi.

Grad će se sastojati od 5.000 plutajućih jedinica, uključujući kuće, restorane, prodavnice i škole, s kanalima između njih. Prve jedinice će biti predstavljene ovog mjeseca, a stanovnici će početi da se sele početkom 2024. godine, dok bi cijeli grad trebao biti završen do 2027. godine.


Arhipelag od 1.190 nižih ostrva

Projekat, koji je zajedničko ulaganje između investitora za nekretnine Dutch Docklands i Vlade Maldiva, nije zamišljen kao divlji eksperiment ili futuristička vizija: gradi se kao praktično rješenje za surovu stvarnost porasta razine mora.

Arhipelag od 1.190 nižih ostrva, Maldivi su jedna od najranjivijih nacija na svijetu kada su u pitanju klimatske promjene. Osamdeset posto njene kopnene površine je manje od jednog metra nadmorske visine, a sa predviđanjima da će nivoi porasti do metar do kraja vijeka, skoro cijela zemlja bi mogla biti potopljena.

Modularne jedinice se grade u lokalnom brodogradilištu, a zatim se odvlače u plutajući grad. Jednom postavljeni, pričvršćeni su za veliki podvodni betonski trup, koji je pričvršćen za morsko dno na teleskopskim čeličnim štulama koje mu omogućavaju da lagano fluktuira s valovima. Koralni grebeni koji okružuju grad pomažu u stvaranju prirodnog razbijača valova, stabilizirajući ga i sprječavajući stanovnike da osjete morsku bolest.


Duboko hlađenje mora

Cilj je da grad bude samodovoljan i da ima sve iste funkcije kao grad na kopnu. Postojaće električna energija, napajana pretežno solarnom energijom koja se proizvodi na licu mjesta, a kanalizacija će se tretirati lokalno i prenamijeniti u stajnjak za biljke. Kao alternativu klimatizaciji, grad će koristiti duboko hlađenje mora, koje uključuje pumpanje hladne vode iz dubokog mora u lagunu, čime se štedi energija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.