COCA-COLIN BREND

Nakon 60 godina Sprite mijenja ambalažu, evo i zašto

Plastične boce koje se trenutno koriste sadrže zeleni polietilen tereftalat

Mijenja se ambalaža. AGENCIJE

A. O.

29.7.2022

Jedan od najpoznatijih Coca-Colinih brendova- Sprite, nakon 60 godina mijenja ambalažu. Naime, Sprite se više neće puniti u zelenim flašama.

Kako su naveli iz ove kompanije, od sada će se puniti u prozirnim flašama.

Kao razlog za to navedeno je nastojanje Coca-Cole da što manje zagađuje okoliš. 


Bez reciklaže

Plastične boce koje se trenutno koriste sadrže zeleni polietilen tereftalat (PET), aditiv zbog kojeg se boce ne mogu reciklirati. Ovim će se pridonijeti smanjenju količine plastičnog otpada.

- Prestankom korištenja obojenih boca omogućava se bolja reciklaža. Potpuno prozirne boce Spritea moći će se reciklirati, čime se pridonosi kružnoj ekonomiji - izjavio je Julian Očoa (Ochoa), direktor kompanije R3CYCLE koja pomaže Coca-Coli u programu reciklaže.


Drugačiji oblik

Boce će biti drugačijeg oblika i na njima će biti redizajnirani Spriteov logo, a na etiketi će ostati prepoznatljiva zelena boja. Najavljeno je da se više neće koristiti zelene boce ni za druga Coca-Colina pića.

Najpoznatiji proizvođač bezalkoholnih pića na svijetu je ranije ovog tjedna otkrio da je u drugom kvartalu ove godine imao veću zaradu od očekivane, a kao razlog za to istaknuta je velika potražnja, prenosi CNN. Coca-Cola je odavno na meti kritika zbog zagađenja plastikom. Oni, pak, tvrde da ulažu napore kako bi stvarali što manje plastičnog otpada, odnosno kako bi ga se što više recikliralo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.