MIRIS DJETINJSTVA

Zašto Amerikanci jedu sirovo tijesto za kekse i u čemu je fora

Većina tijesta za kekse i kolače se ne smatra sigurnim za jelo jer sadrže sirova jaja i brašno

Jedna od najpopularnijih poslastica u SAD. Ilustracija

Piše: A. K.

19.11.2022

Sirovo, jestivo tijesto za kekse je zadnjih godina postalo toliko popularno među potrošačima u Americi da se danas radi o jednoj od najpopularnijih poslastica. Okus "tijesta za kekse s komadićima čokolade" pojavio se kao okus sladoleda oko 1984. godine u SAD a danas se navodi kao jedan od pet najpopularnijih okusa sladoleda na svijetu.


Različite tehnike

Većina tijesta za kekse i kolače se ne smatra sigurnim za jelo jer sadrže sirova jaja i brašno. Kada je u pitanju sirovo tijesto, jaja nisu jedini potencijalni krivac za bolesti koje se prenose hranom, sirovo brašno također može nositi bakterije poput E. coli. Međutim, danas se, zahvaljujući pasterizaciji i toplotnoj obradi sastojaka, može sigurno uživati ​​u ovoj poslastici.

Recepti za domaće verzije jestivog tijesta za kekse uglavnom ne koriste jaja, a brašno je potrebno termički obraditi kako bi se ubile zaostale bakterije. Komercijalni proizvođači koriste različite tehnike kako bi sirovo tijesto učinili sigurnim za jelo, a dostupno je u verzijama od kojih je moguće ispeći kekse, ali i onima koje su namijenjene samo za konzumaciju u sirovom obliku.


Bilo zabranjeno

Neki smatraju kako je jedan od razloga zašto je ovaj trend postao toliko popularan upravo činjenica da nekima nikada nije bilo dopušteno polizati kašiku dok su mame pekle kolače.

Kada odrastu, puno se ljudi upušta u stvari koje su im bile zabranjene dok su bili djeca. Oni kojima je pak bilo dopušteno polizati kašiku priznaju kako im ova poslastica sada vraća lijepa sjećanja na prekrasne prizore i mirise djetinjstva.

U Americi je prodaja jestivog, sirovog tijesta za kekse u sveučilišnim gradovima čak tri puta veća od prodaje u gradovima koji nemaju sveučilišne kampuse. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.