JOŠ IZ 19. STOLJEĆA

Osmanska arhitektura u centru Londona: Kuća inspirisana Topkapi palačom

Na jednom zidu ispisano je: "U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog"

Osmanska arhitektura u srcu Londona. MEE / Zirrar Ali

Piše: E. A.

11.1.2023

Osmanska kultura je ostavila traga širom svijeta, tome svjedoči i činjenica da u Holland Parku u Londonu postoji objekat za čiju gradnju je očigledno bila inspiracija Osmanska arhitektura.

Naime, riječ je o kući "Leighton", koja se u nekoliko faza gradila od 1866. do 1895. godine i u njoj je živio baron Fredrik Lejton (Frederic Leighton), koji je bio slikar i vajar. 

Ono što najviše pažnje privlači kod ove nekadašnje kuće, a danas muzeja, jeste Arapska dvorana. Ona sadrži stotine originalnih elemenata porijeklom iz Damaska, Istanbula i Kaira, koji datiraju od 16. do 18. stoljeća, a neki su možda i stariji.

Glavni fokus Lejtonove umjetničke karijere bila je grčka mitologija te se mnogi pitaju zašto je odlučio da njegova kuća izgleda ovako. Imao je priliku posjetiti Alžir, Rodos, Egipat, Siriju i Tursku te se u potpunosti zaljubio u njihovu arhitekturu.


Osmanska arhitektura u srcu Londona. MEE / Zirrar Ali

Većina pločica sa cvjetnim dezenom datira još iz 17. stoljeća, a najvjerovatnije su donešene iz Turske. Obojene su kobaltom plave boje i obložene glazurom. Ovakve pločice nalaze se i u Topkapi palači te Poslanikovoj džamiji u Medini.

Na jednom zidu ispisano je: "U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog." Tu je i "E'uzu billahi mine-š-šejtani-r-radžim", odnosno "Utječem se Allahu od prokletog šejtana".

Ljudi su se i u to vrijeme pitali šta je inspirisalo ovog umjetnika da sagradi ovakvo građevinu u centru Londona. Prema nekim tvrdnjama, Lejton im je odgovorio: "Kako bih s vremena na vrijeme mogao pogledati u nešto lijepo."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.