SAVJETI

Ne sušite veš na radijatoru, a ovo je razlog

Može da izazove i zdravstvene probleme

Može izazvati kondenzaciju i buđ. In The Wash

Z. K.

18.1.2023

Kada su napolju niske temperature, i vlaga, okrećemo se alternativnim načinima sušenja veša, tj. na radijatorima. Međutim, prema savjetima stručnjaka to ne bi smjeli raditi. A zašto je to tako?

Puno vlage

Sušenje veša na radijatoru izaziva kondenzaciju i buđ. A, kada se mokra odjeća stavi na topao radijator vlaga se strujanjem toplog zraka prenosi kroz prostoriju i zalijepi se za prvu hladnu površinu na koju naiđe.

Obično je to zid, a višak vlage u prostoriji dovodi do pojave buđi na zidovima što dalje može da dovede do ljuštenja boja i mrlja. I ne samo toga. Sušenje veša na radijatoru može da izazove i zdravstvene probleme.

Javlja se umor

Povećana vlažnost ometa normalno znojenje, koje je ključno za termoregulaciju organizma, a mogu da se jave umor, promjene raspoloženja, sklonost ka infekcijama respiratornog sistema, dijareja, oslabljen imunitet itd.

Posebno su osjetljiva djeca, starija lica, meteoropate, ljudi sa psihičkim tegobama i astmatičari. U slučaju osoba koje žive sa astmamom, prisustvo buđi može da bude okidač za astmatični napad praćen kašljem, osjećajem gušenja i manjkom zraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.