URADITE SAMI

Kako očistiti srebro i srebreni nakit

Nažalost, srebro s vremenom izgubi na svom sjaju jer se njena površina presvuče tamnim slojem sulfida netopljivog u vodi

Očistite srebro sami. Printscreen

M. Z.

8.2.2023

Iako je srebro danas znatno niže vrijednosti od zlata, ono još uvijek nalazi posebno mjesto u izradi nakita i raznih stvari po kući zbog svoje nenametljive i lijepe boje. Nažalost, srebro s vremenom izgubi na svom sjaju jer se njena površina presvuče tamnim slojem sulfida netopljivog u vodi. Isto tako, nakit je u stalnom dodiru s kožom pa se na njemu nakupljaju mrtve stanice kože i masnoća, te ga je potrebno redovno čistiti.

Rješenje br.1

Najjednostavniji način je očistiti srebrninu blagim deterdžentom za pranje rublja i mješavinom alkohola i pudera, a kako biste u samom startu spriječili da ono potamni, držite srebro u zatvorenoj plastičnoj vrećici kada ga ne koristite.

Rješenje br. 2

Najčešći način čišćenja srebra je pepelom od cigareta. Pomiješajte pepeo s limunovim sokom ili vodom te tako dobivenom tekućinom istrljajte srebro. Pepeo cigarete je uspješno sredstvo zbog svog hemijskog sastava koji mu daje lagano abrazivno djelovanje.

Rješenje br. 3

Veoma uspješna metoda čišćenja srebra je ona uz pomoć sode bikarbone. Soda bikarbona se može koristiti sama na način da se njome, bez dodavanja vode, istrlja srebreni predmet.

Rješenje br. 4

Ocat, također, može poslužiti u čišćenju srebra. Dovoljno je samo umočiti srebro u ocat te ga čistiti četkicom za zube dvadesetak minuta. Nakon toga se srebro opere u toploj vodi te ispolira.

Rješenje br. 5

Velik broj ljudi koristi pastu za zube kao sredstvo za čišćenje srebra. Ona se nanese na četkicu kojom se srebro pere na sličan način kao i zubi. Nakon što ste završili s time operite srebro u hladnoj vodi, obrišite i posušite.

Rješenje br. 6

Srebreni nakit može pocrniti, a tamne mrlje najlakše briše kečap. Dovoljno je nakit uroniti u kečap na nekoliko minuta ili ga ispolirati četkicom za zube umočenom u kečap. Nakon toga treba ga isprati u vodi i obrisati krpom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.