SAVJETI

Pomoću ovog trika sačuvajte bjelinu veša

Nećete morati koristiti štetne izbjeljivače

Teško je zadržati bjelinu. Printscreen/Instagram

E. Ag.

23.2.2023

Bijeli veš može da bude veoma nezgodan za pranje. Poslije nekoliko pranja u mašini gubi svoju bjelinu i poprima žućkastu ili sivkastu boju, a prvobitni sjaj teško je povratiti.

Ipak, postoje neki ključni koraci kojima ćete osigurati da veš bijele boje koji stavite u mašinu ostane blistav dugo vremena, a nećete morati da koristite štetne izbjeljivače.

Sastojci iz kuhinje

Kako je u videu koji je objavila na Instagramu otkrila Karolina Mekauli, u održavanju bjeline vašeg veša pomoći će vam sastojci koje već imate u svojoj kuhinji. Tu, prije svega, glavnu ulogu igraju soda bikarbona i sirće.

Najprije je potrebno uvjeriti se da je bubanj vaše mašine blistavo čist. Uklonite sunđerom i krpom od mikrofibera sve eventualne nečistoće i dlačice koje su se uhvatile u gumi mašine. Zatim u bubanj sipajte pola šolje sode bikarbone koja će dezinfikovati unutrašnjost i ubiti bakterije.

Sipanje deterdženta

Jedan od ključnih koraka kod pranja bijelog veša je odvajanje po boji, te nikako ne dozvolite da perete još nešto što nije bijele, odnosno svijetle boje.

Kod sipanja deterdženta mnogi se vode mišlju da je više bolje, a upravo je vrlo bitno da ne pretjerujete s deterdžentom. Na poleđini pakovanja deterdženta stoji tačno uputstvo koliko ga je potrebno sipati, a koristite mjericu i vodite računa da ne sipate previše jer će se ostaci nakupiti na vašem vešu i ostaviti mrlje. U odjeljak sa praškom dodajte i pola šoljice hidrogen-peroksida koji će dodatno izbijeliti veš.

Umjesto omekšivača, koristite alkoholno sirće, koje će veš učiniti mekšim.

Mašinu uključujte na visoke temperature kada perete bijeli veš, a ukoliko sušite u mašini za sušenje, koristite programe s nižim temperaturama. Ipak, najbolje je bijeli veš osušiti na suncu koje će dodatno uništiti sve bakterije i vratiti sjaj i bjelinu vašem rublju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.